Srbija pobedom završila takmičenje u drugoj fazi SP

BEOGRAD, 27. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Muška rukometna reprezentacija savladala je u Zadru selekciju Makedonije sa 32:28 (16:17) u poslednjem, trećem kolu druge faze na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Izabranici Jovice Cvetkovića takmičenje u Drugoj grupi završili su sa pet bodova, zabeleživši dve pobede, dva poraza i jedan remi.

"Orlovi" će u četvrtak u Zagrebu igrati za plasman od 5. do 12. mesta, ali će tek nakon utakmica Nemačka-Danska i Poljska-Norveška biti poznat konačan plasman Drugoj grupi, kao i rival Srbije iz Prve grupe u doigravanju.

Najefikasniji u srpskom timu bili su Momir Ilić sa devet i Nenad Vučković sa šest golova. U makedonskom timu najbolji strelac bio je Kiril Lazarov sa sedam golova.

Sutra je na Svetskom prvenstvu slobodan dan.

Reprezentacija Srbije u prvom poluvremenu vodila je samo jednom, sa 1:0 pogotokom Žarka Šešuma. U nastavku je igra srpske reprezentacije podsećala na duel sa Poljskom, pošto su Makedonci napravili seriju 4:0.

Srbija se golom Marka Vujina u 15. minutu približila na 5:6, ali je potom usledila nova serija Makedonaca (7:1) za vođstvo od 13:7 u 25. minutu.

U završnici prvog poluvremena rukometaši Srbije uspeli su da se serijom 4:0 rezultatski vrate u meč i da smanje na 14:13. Ipak, do kraja poluvremena, Makedonci su uspeli da sačuvaju prednost od jednog gola, a Srbija je dva puta zatresla protivničku mrežu sa igračem manje.

Na početku drugog poluvremena golom Momira Ilića, izabranici Jovice Cvetkovića posle duže vremena su došli do izjednačenja. Minut kasnije, Vujin je pogodio za prvo vođstvo Srbije nakon početka utakmice, a zatim je Dobrivoje Marković doneo "orlovima" prednost od dva gola.

Srbija je u 40. minutu, pogotkom Dobrivoja Markovića povela sa 21:17, ali je odmah nakon toga, zbog oštrog faula, crveni karton sa pravom zamene dobio Nikola Kojić.

To nije mnogo smetalo srpskim rukometašima, koji su do 50. minuta uspevali da sačuvaju četiri gola prednosti. Ipak, Makedonci su zahvaljujući dvostrukom strelcu Vladimiru Temelkovu i Filipu Lazarovu, uspeli u 53. minutu da se približe na 25:27.

Utakmica je rešena u 55. minutu, kada je Srbije iz kontranapada preko Markovića povela sa 28:25, a nedugo zatim Ilić je postigao i 29. gol za "orlove". (old_image)

Do kraja utakmice, rukometaši Srbije, rutinskom igrom, uspeli su da sačuvaju prednost i ostvare prvu pobedu u drugoj fazi takmičenja na Svetskom prvenstvu.

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Jovica Cvetković rekao je danas da je njegova ekipa "poslednjim atomom snage" pobedila Makedoniju i naglasio da je sištem takmičenja na Svetskom prvenstvu "veoma nehuman".

Srbija je savladala selekciju Makedonije sa 32:28 (15:16), u trećem, poslednjem kolu druge faze takmičenja na Svetkom prvenstvu u Hrvatskoj.

"Uspeli smo da izvučemo poslednji atom snage i da pobedimo Makedoniju. Ovo je izuzetno nehuman način takmičenja u kome rukomet umire. Ko može za 10, 11 dana u devet utakmica da nešto prikaže. Ovo je nešto jezivo, nešto treba da se uradi. Mi smo danas na terenu imali gladijatore. Jadno sam se osećao", rekao je Cvetković novinarima u Zadru.

Prema njegovim rečima, loše se osećao zato što je terao igrače da izvuku poslednji atom snage.

"U tom mučenju uspeli smo da ostvarimo veliki uspeh da se borimo za sedmo i osmo mesto. To je veliki uspeh za nas, jer smo prvi put izašli na veliku scenu", rekao je Cvetković.

Selektor je, ocenjujući igru Srbije na Svetskom prvenstvu, rekao da tim nije prikazao sve što zna, za šta je okrivio umor.

"Nismo odigrali onako kako znamo, ali za to je kriv umor. Prosto, povredili su nam se igrači i to je najgore od svega. Povredili su se Ivan Nikčević, Danijel Anđelković, sada nije igrao Mladen Bojinović i nismo mogli da forsiramo brzu igru", rekao je on.

Selektor rukometaša ocenio je učešće Srbije na SP kao veliki uspeh i čestitao igračima na svemu što su izdržali na ovom prvenstvu.

Kapiten reprezentacije Srbije Ratko Nikolić ocenio je da je ekipa uradila mnogo i da zbog toga može da bude zadovoljana ucešćem na SP.

"Uradili smo mnogo. Napravili smo jedan veliki pomak, videli smo da smo tu blizu vrha i da možemo da se nosimo sa svim reprezentacijama na svetu. Nedostaje još malo rada da se neke stvari doteraju. Siguran sam da će na nekom narednom velikom takmičinju biti još mnogo bolje", rekao je Nikolić.

Rukometaš Srbije Marko Vujin ocenio je da je ekipa dobro ušla u meč sa Makedonijom i da je uspela da zaustavi njenog najboljeg igrača.

"Odigrali smo mnogo bolje nego protiv Poljske i pokazali svima da smo bolji od reprezentacije Makedonije. Loše smo počeli, ali je na kraju sve dobro ispalo" rekao je Vujin.
(old_image)
Golman reprezentacije Srbije Darko Stanić ocenio je da ni bekovi na koje se oslanja igra ekipe nemaju više snage i koncentracije i da se to videlo u meču sa Mekedonijom.

"Na kraju se videlo da i Mekedonci nemaju više snage. Zasluženo smo pobedili. Mislim da je ovo realan odnos snaga", rekao je Stanić.

Selektor Makedonije Ile Temelkovski čestitao je reprezentaciji Srbije na pobedi i zahvalio se svojim igračima na svemu što su pokazali u drugom krugu takmičenja na SP u Hrvatskoj.

"Pokazali smo da možemo sa svima da igramo i to je veliki plus za ovu generaciju. Dobro smo počeli, ali nismo koncentracije u drugom poluvremenu. Sistem takmičenja je stvarno težak, ovo nam je bila osma utakmica", rekao je Temelkovski. 

Makedonija – Srbija 28:32 (16:15) 

Makedonija: Ristovski (25 odbrana) 1, Angelov, M. Stoilov, S. Stoilov, K. Lazarov 7, Mitkov, Temelkov 4, Mirkulovski 3, Markovski, Jović 2, Dimovski 1, Angelov, F. Lazarov 4, Makalovski 2, Gjorgonovski 4 

Srbija: Pejanović (11 odbrana), Stanić (13), Kojić, Ćuruvija 2, Šešum 3, Vujin 5, Vučković 6, Stojanović 1, Toskić, Ilić 8, Bojinović 1, Marković 3, Prodanović 3, Nikolić.

Pogledajte još