Dani hvarske kuhinje

Po peti jubilarni put "Dani Hvara" otvoreni su u restoranu "Šaran". Oni koji su se slučajno zadesili na Zemunskom keju verovatno su bili iznenađeni gužvom, mada verujemo da su mnogi, koji su predhodnih godina imali prilike da probaju ove specijalitete sa nestrpljenjem iščekivali da ova manifestacija napokon počne. Koliko se Beograđanima dopada ova ideja, pokazatelj je i to da će ovogodišnja gozba trajati dve nedelje.

Domaćin manifestacije, kao i predhodnih godina je Jurica Tomičić, vlasnik najpoznatijeg restorana na Hvaru „Kod kapetana“. Rekao nam je da je srećan što je ponovo u Beogradu i da mu je cilj dobro druženje, uz vrhunsko pripremljenu hranu i odlična vina.

Vlasnik vinarije Antun Plančić, koji je začetnik ove ideje, istakao je da je ovo jedan od načina da neke stvari ostanu iza nas. Vina iz svog podruma je stavio na raspolaganje gostima ovog restorana. Posebno je ponosan na ono koje je napravljeno od sorte grožđa koje se uzgaja samo u Dalmaciji, vino koje spada u pet najboljih na svetu, “Plavac mali”. Otkrio nam je da su njegov izbor sva lešo pripremljena jela, a kada je u našem gradu ne propušta priliku da pojede dimljenu vešalicu sa kajmakom.

Glavni i odgovorni da specijaliteti budu pripremljeni najbolje što mogu je Toni Jerković, jedan od najpoznatijih kuvara na Hvaru. Uspeli smo na kratko da zavirimo u njegovu kuhinju i da se uverimo da ima pune ruke posla. Da je pravi profesionlac shvatili smo kada je uprkos tome odvojio malo vremena i uz osmeh nam rekao neke od specijaliteta koji će se naći na meniju "Šarana" naredne dve nedelje. Pašticada, odnosno juneće meso u madera sosu, regata ili mešana bela riba, rižoto sa škampima i brodet kao nacionalno jelo Dalmacije. Jelovnik sadrži 15 specijaliteta, a cene se kreću od 780 do 4.900 dinara, koliko će koštati porcija ribe prve kategorije, kao što su sanpjer, zubatac, grdoba, pagar.

Mediteranska kuhinja je jedna od najzdravijih, a mnogi kažu da je ona recept za dug i zdrav zivot. Različito povrće, uglavnom bareno, lagano meso, riba i piletina i mnogo začina čini osnovu mediteranske ishrane. Karakteristična je i po tome da se sve priprema na maslinovom ulju.

Mi smo probali samo mali deo ovih specijaliteta i preporučujemo vam da pronađete malo vremena do 7. februara i uživate u čarima Mediterana.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još