Zvezda izgubila od Pamese u Beogradu

BEOGRAD, 27. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u Beogradu od Pamese u prvom kolu Grupe K druge faze Evrokupa.

Zvezda je odlično počela i održavala visoku prednost tokom prvog poluvremena, ali je Pamesa u drugom poluvremenu preokrenula rezultat i došla do visoke pobede.

Najefikasniji u Zvezdinom timu bio je Andre Ovens sa 25 poena, dok su Pamesu predvodili Vule Avdalović sa 17 i Mat Nilsen sa 16 poena.

"Crveno-beli" su pred bučnom halom "Pionir" počeli utakmicu serijom 10:0 za tri minuta, ali je Pamesa do sredine četvrtine smanjila na 14:10. Zvezda je ipak uspela da povrati osetniju prednost, a krajem te deonice zaigrao je posle duže pauze Tadija Dragićević.

Pamesa je posle prišla na 27:22, posle čega je usledila serija Beograđana od 11:2, da bi Zvezda došla do prednosti od 38:24, a nešto kasnije i do 44:28, što je bila najveća razlika.

Pamesa je do poluvremena došla do 10 poena zaostatka, ali je u drugom delu promenila igru. Španska ekipa počela je da igra jaču odbranu i oslanjala se više na centre i tako uspela da priđe na 55:49.

Zvezda je pomoću trojke Ovensa došla ponovo do 10 poena razlike, ali je Avdalović sa dve vezane trojke na kraju treće četvrtine doveo Pamesu do četiri poena zaostatka - 62:58.

Pamesa je posle vođstva Zvezde 62:52 nadigrala rivala 24:6, a tri minuta pre kraja došla je i do 10 poena prednosti. "Crveno-beli" napravili su mini-seriju 5:0 i prišli na pet poena prednosti minut i 16 sekundi pre kraja, ali su gosti bili sigurni u penal završnici.

Zvezda u sledećem kolu gostuje ukrajinskom Azovmašu, a Pamesa dočekuje vršački Hemofarm.

Trener Crvene zvezde Svetislav Pešić rekao je večeras da se ne plaši poraza i da neće razmišljati o njima, kao što nije razmišljao ni o pobedama svojih košarkaša ranije u sezoni.

"U drugom poluvremenu potpuno su promenili koncepciju. U jednom trenutku igrali su praktično sa pet plejmejkera, pošto im je svaki napad vodio drugi igrač. To nam je izbacilo iz ruku glavni adut, a to je agresivnost, kojom nadoknađujemo nedostatak kvaliteta", rekao je Pešić pošto je njegov tim izgubio od španske Pamese 73:85 u prvom kolu druge faze Evrokupa.

Zvezda je na poluvremenu vodila 10 poena razlike, ali je u drugom Pamesa potpuno preokrenula rezultat. Novinare je zanimalo da li se plaši serije poraza, pošto je ovo bio drugi uzastopni.

"Ne plašim se. Nisam se bavio pobedama, neću ni porazima. Jedno su želje navijača, a drugo realne mogućnosti. Često se zaboravlja da smo mi jedina ekipa koja se bori za završne turnire Evrokupa i Jadranske lige bez domaćih reprezentativaca", rekao je Pešić.

"Mi od igrača ne tražimo dobre igre u kontinuitetu, kao što možda novinari očekuju. Za sve treba vremena. Mladi su i neiskusni, ali imaju kvalitet koji kasnije može da dođe do izražaja", dodao je trener.

Pešić je novinarima kazao da Zvezda ove sezone neće osvojiti nijedan trofej.

"Ove sezone trofeja neće biti, a ako ih bude, priznaću grešku. U vrhunskom sportu nema slučajnosti i sreće, već mora svaki dan mnogo da se radi. Mi možemo Partizan ili Cibonu da dobijemo jednom ili čak dva puta, ali ne možemo u kontinuitetu da ih pobeđujemo, jer i dalje postoji razlika u kvalitetu", rekao je Pešić.

Trener Pamese Neven Spahija rekao je da se spremao na agresivnu igru zvezde.

"Znali smo da mogu mnogo da trče i da ćemo imati šansu da pobedimo u drugom poluvremenu ako izdržimo prvo. Zvezda je znala da kazni naše greške iz prvog poluvremena, ali su posle presudili naše iskustvo i dobra igra u odbrani. Zvezda je još premlada da ceo meč odigra na visokom nivou, ali verujem da će kroz nekoliko meseci biti tako kvalitetni", rekao je Spahija.

Pogledajte još