Serena Vilijams i Safina za titulu i prvo mesto na WTA listi

BEOGRAD/MELBURN, 29. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)-Fonet(old_image)) - Ruska teniserka Dinara Safina i Serena Vilijams iz SAD-a plasirale su se u finale Otvorenog prvenstva Australije u kome će se boriti za titulu na grend slemu u Melburnu, ali i prvo mesto na svetskoj WTA rang listi.

Vilijamsova je do četvrtog nastupa u finalu Australijan Opena stigla zahvaljujući pobedi nad četvrtim nosiocem Elenom Dementijevom iz Rusije od 2:0 (6:3, 6:4).

Safina je, takođe sa 2:0, savladala sedmog nosioca, zemljakinju Veru Zvonarjovu (6:3, 7:6), pa će tek drugi put igrati u finalu grend slema.

Vilijamsova, koja će u subotnjem finalu pokušati da se domogne 10. grend slem titule u singlu, a četvrte u Melburnu, posle pobede nad Dementijevom, ipak, nije bila sasvim zadovoljna.

"Ove godine se nisam dovoljno odmarala i sada se borim. Uložila sam mnogo vremena, ali se jednostavno nešto nije uklopilo", kazala je Vilijamsova, koja je na početku meča gubila sa 0:3.

Vilijamsova je priznala i da će u finalnom duelu sa Safinom morati da pruži najbolju partiju u Melburnu u kome je do sada imala velike probleme sa vrućinom.

"Očigledno je da je Safina izuzetno spremna, ali je moj cilj da pobedim. Prvo mesto na WTA listi me i ne zanima", ocenila je Vilijamsova, koja je Safinu pobedila u polufinalu prošlogodišnjeg Otvorenog prvenstva SAD-a, na kome je potom i pobedila.

Safini je, sa druge strane, WTA lista itekako bitna, iako će u Melburnu imati priliku da prvi put osvoji titulu sa jednog od četiri najveća teniska turnira.

"Još kao devojčica sam sanjala o prvom mestu. Biće neverovatno samo izaći na teren i sa Serenom Vilijams se boriti za to", istakla je treća teniserka sveta.

Safina bi pobedom ponovila uspeh starijeg brata Marata, koji je Australijan Open osvojio 2005. godine.

"Gledala sam ga kako osvaja ovaj turnir. I sada kada gledam te snimke suze mi idu. On je i dalje moj idol... Pre dva dana mu je bio rođendan. Dobro je što sam ovde zaradila neke pare, pa ću moću da mu kupim poklon", našalila se Safina.

Pogledajte još