Susret u Pivničkom polju

Bačka Palanka, 29, januara -  U bačkopalanačkoj seoskoj mesnoj zajednici, Pivnice od 30. januara do 1. februara u organizaciji Slovačkog kulturno-umetničkog društva ˝Pivnice˝, biće održan 44. međunarodni festival pevača-solista slovačkih izvornih narodnih pesama „Sretnutie v pivnickom poli“ – „Susret u pivničkom polju 2009“.

Susreti će početi 30. januara u 18 časova otvaranjem izložbe slika Bačkopalančanke, Dragane Ris u prostoriji iznad kino sale u Pivnicama. Posle toga, od 19 časova u kino sali je svečano otvaranje festivala i tada će biti održan prvi koncert.

U nedelju, 1. februara žiri će održati savetovanje sa učesnicima Susreta, a potom će biti otvorena i izložba slika učesnika X. likovne kolonije Susreta, a potom će se učesnici sastati i sa predsednikom opštine Bačka Palanka, Kostom Stakićem. Trećeg, poslednjeg dana Festivala od 20 časova biće održan i završni koncert ovogodišnjih Susreta.

„Susret u pivničkim poljima“ osnovan je 1966. godine i od tada se održava svake godine u drugoj polovini januara u Pivnicama. Cilj festivala je negovanje slovačkih izvornih narodnih pesama. Festival je takmičarskog karaktera i na njemu učestvuju pretežno mladi – neafirmisani pevači iz sredina gde žive Slovaci, nekad u bivšoj Jugoslaviji, a sada u Srbiji.

Pre devet godina Festival je dobio međunarodni karakter. U mnogim sredinama - Kisač, Bački Petrovac, Kovačica, Padina, Stara Pazova, Pivnice organizuju se izborni koncerti za učešće na Susretima. Pored toga, Susreti su bili primer organizovanja sličnih – regionalnih festivala kao što su Rozospievaný Sriem – Raspevani Srem i Banatski festival i Festival slovačkih narodnih pesama "Cez Nadlak je..." (Kroz Nadlak je...), koji se organizuje u Nadlaku, u Rumuniji.

Nagrađeni pevači „Susreta u pivničkim poljima“ snimaju pesme u studiju i uz pratnju narodnog orkestra RNS. 

Svetlana Panin

Pogledajte još