Nadal posle više od pet sati obezbedio finale AO

BEOGRAD, 30. januara 2009. (Beta) - Španski teniser Rafael Nadal drugi je finalista Otvorenog prvenstva Australije, pošto je u Melburnu savladao zemljaka Fernanda Verdaska sa 3:2, po setovima (6:7, 6:4, 7:6, 6:7, 6:4).

Nadalu će to biti prvo finale turnira u Melburnu u karijeri, a igraće protiv drugog tenisera sveta Švajcarca Rodžera Federera.

Polufinalni meč između prvog i 14. nosioca trajao je pet sati i 14 minuta. Nadal je osvojio ukupno 193 poena, a Verdasko poen manje. Međutim, 15. teniser sveta je zabeležio 95 "viner" udaraca a Nadal 52. Verdasko je, ipak, napravio mnogo više grešaka 76, dok je prvi teniser sveta napravio svega 25.

U prvom setu teniseri su igrali veoma sigurno na svoj servis. Nadal je propustio da iskoristi dve, a Verdasko jednu brejk loptu.

Ipak, u taj brejku Verdasko, koji je zabeležio čak 25 "viner"u daraca u ovom delu meča, uspeo je da oduzme servis protivniku i da trijumfuje sa 7:4.

Drugi set doneo je bolju igru prvog nosioca Nadala, kome je i samo jedna od pet iskorišćenih brejk lopti bila dovoljna da set reši u svoju korist sa 6:4.

Za razliku od prva dva seta, u trećem su viđena čak četiri brejka, po dva na obe strane. Verdasko je ponovo imao veliki broj "viner" udaraca, ali mu je Nadal na početku taj-brejka oduzeo servis i neočekivano lako slavio sa 7:2.

Četvrti set protekao je bez ijedne šanse za brejk, pošto su obojica tenisera veoma retko grešila prilikom svog servisa.

U taj brejku, međutim, na terenu je postojao samo jedan igrač - Verdasko. On je igrao ubedljivo i sigurno, što mu je donelo nedostižnu prednost od 6:0, a do kraja seta dozvolio je protivniku da osvoji još samo jedan poen.

U petom setu igrači su bili sigurni prilikom svog servisa, iako je Nadal u drugom i šestom gemu imao nekoliko brejk prilika. Međutim, prvi tensier sveta je u 10. gemu uspeo da iskoristi treću meč loptu, nakon što je Verdasko napravio četvrtu duplu servis grešku u meču.

Turnir u Melburnu igra se za ukupni nagradni fond od 23.140.000 australijskih dolara.

Najbolji teniser sveta Rafael Nadal istakao je da je presrećan zbog današnje pobede nad zemljakom Fernandom Verdaskom i ocenio da je u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije igrao jedan od najboljih mečeva u karijeri.

"Više osećam sreću nego umor", rekao je Nadal, posle pobede od 3:2 (6:7, 6:4, 7:6, 6:7, 6:4).
(old_image)
Nadalu je za pobedu bilo potrebno pet sati i 14 minuta igre, pa je njegov duel sa Verdaskom bio je najduži ikad na grend slemu u Melburnu. Prethodni rekord postavljen je 1991. godine u susretu Borisa Bekera i Omara Kamporezea - pet sati i 11 minuta.

"Bilo je neverovatno. Atmosfera je bila odlična.... Odigrao sam jedan od najboljih mečeva u karijeri. Šteta je što je Verdasko morao da ispadne, pošto je i on zaslužio finale. Toliko je dobar bio", kazao je španski teniser.

"Sigurno će biti teško, protiv Rodžera je uvek tako", ocenio je Nadal, koji je dobio svih šest dosadašnjih duela sa Verdaskom.

Meč sa Verdaskom Nadalu je jedini u dosadašnjem toku grend slema u Melburnu na kome je izgubio set.

"Nadal sve stiže. Kada igrate protiv njega za poen morate da se borite tri ili četiri puta više nego u duelima sa bilo kojim drugim igračem", naveo je Verdasko.

"Tužan sam, iako sam svestan da treba da budem ponosan na učinak na ovom turniru, a posebno zbog današnjeg meča. Bio je ovo odličan meč, ali... već ranije sam rekao da je Rafa najbolji kada se igra na pet setova", dodao je 14. nosilac u Melburnu.

Verdasko je na prethodnom susretu sa Nadalom, na Rolan Garosu 2008. godine, osvojio samo tri gema, ali je ovaj put pružio mnogo veći otpor.

Pogledajte još