Kako uštedeti u restoranu?

Na jelovniku prvo dolaze predela, a to su jela koja često koštaju jako puno u poređenju sa ostalim jelima. Pametni jelovnici zato su uvek tako sastavljeni da zadrže pažnju gosta na predelima i skupim jelima kako bi potrošili što više, a da pri tome i uživaju. I u restoranima brze hrane svakodnevnom se ponudom mame gosti, a treba biti oprezan sa onom ponudom koja za manje novca nudi više jela i besplatno piće.

Skupoća
Jela koja vlasnicima ne donose veliku zaradu, neka koja sadrže skupe sastojke i zahtevaju mnogo posla, obično se u jelovniku nalaze negde gde se neće lako primetiti. Ako jelovnik ima puno stranica, tek na recimo na petoj stranici, kako bi ga gost što kasnije i teže uočio.

Nazivi jela

Na jelovnicima u restoranima nudi se obično govedina, morski plodovi, predjela... Testiranja su pokazala da ćete, ako se odlučite da uzmete piletinu najčešće odabrati prvo jelo koje se nalazi na jelovniku pod nazivom piletina. Zato na prvo mesto restorani obično stavljaju jelo koje im donosi najveću zaradu, u ovom slučaju od piletine.

Slike jela

Ako je nešto izdvojeno u jelovniku i obleženo na poseban način, gosti će to vrlo često i naručiti. Zbog toga mnogi jelovnici imaju jela u posebnim okvirima koja žele da promovišu. Npr. pileća krilca koštaju malo, ali restoran na njima zaradi puno, napominju na portalu Consumer World. I fotografije prodaju jela.

Ponuda

Posebne ponude i veliki obroci na kojima 'štedite' veliki su aduti restorana. To se vidi na primeru McDonald’sa. Dođete s namerom da pojedete jedan hamburger, ali vas dočeka na ekranima ponuda s nekim dodatnim proizvodom po posebnoj ceni. I tako potrošite i više nego što ste očekivali.

Porcije
Restorani često u ponudi imaju male i velike porcije, a razlika u ceni je neznatna. Za koju se god opciju odlučili, restorani profitiraju. Ako se odlučite za veliku porciju salate jer je razlika u ceni ionako mala a hrane je više, restoran će staviti tek nekoliko listova salate više, čime će opravdati cenu, a to je čista dobit.

Sastojci

Neki restorani za jela u jelovniku ne nabrajaju sve sastojke, već ih sastavke tako da svaki sastojak zvuči posebno. Veća je verovatnoća da će se nešto prodati ako u jelovniku stoji, recimo da sir dolazi sa neke posebne farme, jer ćete misliti da to možete jesti samo u tom restoranu, kažu s portala "Consumer World".

Pogledajte još