Jabukovo sirće - prijatelj zdravlja i lepote

Još u vreme starih Egipćana i Vavilonaca, jabukovo sirće koristio se za čišćenje tela, a njegove blagodati upotrebljavale su se i za lečenje. Ti se danas ne moraš kupati u sirćetu, niti se lečiti pomoću njega, ali ipak postoji nekoliko korisnih stvari za koje ga možeš iskoristiti. Evo koje je "Index portal" izdvojio:

Višak kilograma

Ako želiš da objaviš rat masnim naslagama, koristite jabukovo sirće. Pre svakog obroka popij čašu mlake vode u koju je dodata kašičica jabukovog sirćeta, a on će se pobrinuti za to da se masne naslage tope. Naravno, bilo bi pametno kada bi uz ovaj tradicionalni napitak u svoj meni ubacila nešto zdraviju ishranu. Osim što otapa masnoće, jabukovo sirće ima još jednu dobru osobinu: pomaže i u čišćenju organizma od štetnih materija.

Kosa

Ukoliko si do sada koristila klasične regeneratore, evo recepta koji će ti uštedeti novac, a tvoju kosu dovesti do besprekornog sjaja. U 125 mililitara obične vode pomešaj kašiku domaćeg jabukovog sirćeta i dobro pomišaj. Tečnost ulij u neku praktičnu bocu i upotrebljavaj je umesto regeneratora.

Osim što je koristno za sjaj kose, jabukovo sirće je i saveznik u borbi protiv peruti. Pola šoljice jabukovog sirćeta i isto toliko vode promešaj, stavi u bocu s raspršivačem i pošpricaj po kosi. Smesu na kosi drži 15 minuta, a nakon toga isperi. Ovaj tretman ponovi nekoliko puta nedeljno. Zahvaljujući tome što sirće vraća pH ravnotežu vlasišta, rešićeš se peruti.

Beli osmeh

S jabukovim sirćetom ne treba preterivati. U velikim količinama može da nagrize zubnu gleđ, ali umereno korišćenje će tvoje zube učiniti sjajnim. Malu kašičicu jabukovog sirćeta pomešaj s pola litra vode. S ovom kombinacijom nekoliko puta tnedeljno isperi zube, a nakon toga ih operi s pastom za zube. Rezultat će biti iznenađujuće beli zubi.

Protiv opekotina

Jabukovo sirće je korisna stvar i u borbi protiv opekotina. Ovaj napitak podstiče ćelijsku izgradnju kože i obnavlja tkivo, pa nekoliko kapi koje si ublažila s malo vode nanesi na opekotinu, kako bi pre prošla.

Probava

Ako imaš problema s probavom, posluži se jabukovo sirće. Napravi napitak u koji ćeš staviti jabukovo sirće, limunov sok i malo vode. Taj napitak ispij ujutro pre doručka i tvoja probava će ubrzo profunkcionisati. Naime, jabukovo sirće sadrži pektin koji sprečava zatvor.

Visoki krvni pritisak

Ako imaš povišen krvni pritisak, neka tvoj dan počne sa kašikom jabukovog sirćeta. Kalijum koji se u njemu nalazi blagotvorno deluje na srce, a samim tim snižava visok krvni pritisak.

Bubuljice

Celog života se boriš s napadima akni, ali ti ništa do sada nije pomoglo? Pre spavanja nanesi malo jabukovog sirćeta na vaticu i "natapkaj" po bubuljicama i one će uskoro nestati.

priredila:

Pogledajte još