Jovanović i Lazović za pobedu Srbije nad Kiprom

BEOGRAD, 10. februara 2009. (Beta) - Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Nikoziji domaći Kipar sa 2:0 na međunarodnom turniru na kome učestvuju i Slovačka i Ukrajina.

Oba gola Srbija je postigla u prvom poluvremena. Prvi je u 25. minutu, posle dobrog duplog pasa sa Dankom Lazovićem, postigao Milan Jovanović.

Isti akteri zaslužni su i za drugi gol "orlova" s tim da su uloge u tom 42. minutu bile obrnute, pa je Jovanović bio asistent, a Lazović strelac.

Srbija je, pre svega u prvih 45 minuta, imala još nekoliko izglednih prilika, mada su i Kiprani, uglavnom na samom početku, imali šanse za pogodak.

Prvu je u trećem minutu propustio Mihal Konstantinu čiji je volej sa 10 metara golman Srbije Vladimir Stojković sproveo u korner.

Kiprani su gol Srbije ozbiljno ugrozili i u 21. minutu, posle kornera sa desne strane. Kapiten domaćih Joanis Okas loptu je prihvatio na suprotnoj strani i šutirao sa sedam metara, ali je Boško Janković čuvao levu stativu i uz pomoć Stojkovića spasao gol "orlova".

Srpski fudbaleri potom su preuzeli kontrolu nad igrom, a prvi gol najavio je za malo neprecizan šut Jankovića sa 20 metara u 23. minutu. Dva minuta kasnije Jovanović i Lazović su izigrali gotovo kompletnu odbranu protivnika i Srbiju doveli u vođstvo od 1:0.

Jovanović je u narednih 10 minuta još dva puta uspeo da pobegne odbrani domaćih, ali ne i da postigne drugi gol. Šansu je imao i Janković, a u 40. minutu i Nenad Milijaš, koji je pogodio samo spoljni deo mreže.

Vođstvo Srbije na 2:0 povisio je Lazović. Jovanović je prethodno iskoristio neopreznost Kiprana i na sredini terena ukrao loptu protivnicima, oslobodio se jednog čuvara i nesebično uposlio Lazovića, koji sa 10 metara neometan pogodio mrežu.

Ritam igre opao je u drugom poluvremenu, pa je i prilika bilo manje, iako su srpski fudbaleri nastavili da dominiraju terenom.

Milijaš je u 52. minutu snažno šutirao sa 20 metara, ali je lopta proletela tik pored gola. Kiparski fudbaleri potom su i izblokirali dva pokušaja Ivice Dragutinovića posle kornera sa leve strane.

Domaći su imali dve solidne prilike. U završnici jedne su se spetljali, dok je drugu završio Jiasumis Jiasumu, koji je, iako sam, sa 12 metara šutirao pravo u Stojkovića.

Drugi protivnik Srbije na turniru u Kipru, koji će selektoru Radomiru Antiću poslužiti kao provera pred nastavak kvalifikavija za Svetsko prvenstvo 2010. godine, biće reprezentacija Ukrajine sa kojom će "orlovi" igrati sutra od 19 sati, takođe u Nikoziji.

Ukrajina je do finala turnira stigla zahvaljujući pobedi nad Slovačkom od 3:2.

Srbija će, inače, kvalifikacije za Mundijal u Južnoj Africi nastaviti 28. marta, kada će u Konstanci gostovati Rumuniji. 

Potom će u junu dočekati Austriju i gostovati Farskim Ostrvima. Gost Beograda u septembru će biti reprezentacije Francuske, a Srbija će kvalifikacije završiti u oktobru utakmicama sa Rumunijom na svom terenu i Litvanijom u gostima.

Srbija je trenutno na prvom mestu na tabeli Sedme kvalifikacione grupe, pošto je na prve četiri utakmice pobedila Farska Ostrva i Litvaniju u Beogradu, kao i Austriju u Beču, dok je jedini poraz pretrpela na gostovanju Francuskoj u Parizu.

Pogledajte još