Lisac: Od 2010/2011 još dva mesta za klubove iz NLB lige

BEOGRAD, 17. februara 2009. (Beta) - Generalni menadžer Jadranske lige Roman Lisac izjavio je agenciji Beta da će to takmičenje od sezone 2010/2011 imati još dva predstavnika u Evroligi, odnosno u kvalifikacijama za elitno evropsko takmičenja.

Evroliga će se, po danas usvojenom, novom formatu takmičenja, od sledeće sezone igrati u pet faza, a novina će biti kvalifikacije.

Sledeće sezone (2009/2010) kvalifikacije će igrati osam timova, a one potonje (2010/2011) 16 ekipa, među kojima i dva iz Jadranske lige.

"Ostvarilo se ono o čemu smo godinama pričali i to je veoma dobra stvar za Jadransku ligu", rekao je Lisac agenciji Beta.

Jadranska liga će, kao i do sada, svakako imati tri predstavnika u Evroligi, pošto su Srbija, Hrvatska i Slovenija zadržale po jednu "B" licencu, koja se dobija na osnovu rezultata u regionalnom takmičenju, ali i nacionalnom Kupu i prvenstvu.

Srbiju će tako u sezoni 2009/2010 u Evroligi sigurno predstavljati beogradski Partizan.

Od sezone 2010/2011, međutim, plasman u kvalifikacije za Evroligu izboriće još dva kluba iz Jadranske lige, s tim da oni neće moći da budu iz iste zemlje.

"Po mesto u kvalifikacijama dobiće dve zemlje sa najboljim učinkom u Jadranskoj ligi. Kako sada stvari stoje to su Srbija i Hrvatska", objasnio je Lisac i dodao da će klubovi Jadranske lige ubuduće biti bolje zastupljeni u Evroligi jer su predstavnici regionalnog takmičenja dobili i mesto u Izvršnom odboru Evrolige.

Pogledajte još