Nezaboravni momenti filmske karijere Tonija Skota

Ne, Toni Skot nije "brat Ridlija Skota" ili samo reditelj hita "Top Gun" - on je legenda Holivuda i pop kulture uopšte. Možda kritičari uskih vizura nikada nisu njegov rad uzimali za ozbiljno, ali to je isključivo njihova greška, jer Tonijev trag na estetiku akcionih filmova je neizbrisiv i neprocenjiv. On je bio majstor akcije od koga će generacije učiti. Uostalom, pa šta ako ga Američka filmska akademija za to nikada nije nagradila? Mi, njegova publika, znamo koliko vredi svaki filmski adrenalinski šok koji nam je priredio.

Od svog prvog dugometražnog igranog filma, Toni je udario temelje karijere koja će biti za pamćenje. Uvodna scena filma "Glad" (The Hunger) je apsolutno kultna! Bauhaus na svom vrhuncu! Repriziraj ovaj klasik čim ti se ukaže prilika!



"Prava romansa" (True Romance)
je na jednom mestu spojila dva simbola dobrog komercijalnog holivudskog filma koji ne ubija nervne ćelije. Tarantino i Skot. Sjajan film. Nezaboravna scena!

Hvala ti, Toni, što si nam ostavio "Top Gun" da mu se uvek vratimo kada nam se vera u pravi Holivud poljulja. Hvala ti, što si Tomu Kruzu otvorio vrata velikog Holivuda.

"Top Gun" je film koji je i Tonija i Toma lansirao u blokbaster-nebo, a potom nas zarobio u svom "coolnessu" zauvek!

Ali, šteta što si odlučio da nas ostaviš. Ipak, zauvek nam ostaju genijalne scene poput ove koja sledi...



"Špijunska igra" (Spy Game)
je jedan od filmova sa najboljim scenama odnosa mentora i učenika. Nezaboravne scene treninga delo su upravo Tonija Skota.

Nešto što bi kod drugih u krajnjem skoru bila čista (američka?!) propaganda, Toni je pretvarao u cool snove svakog filmofila.

"Poslednji skaut" (The Last Boy Scout) je jedan od dokaza da je Toni vrlo dobro znao da uhvati šarm svakog glumca i pretvori ga u ikonu. Brus Vilis ima bezbroj dokaza koliko je cool, a ovo je sigurno jedan od njih. Više se ne prave ovakvi akcioni filmovi...

Karijera Tonija Skota je prebogata, kako na velikom, tako i na malom ekranu, ali i u svetu advertajzinga. Neke od reklama koje je on snimio ušle su u antologije advertajzinga, poput reklame za SAAB zbog koje je i angažovan na filmu "Top Gun" ili niza kratkih filmova za BMW pod nazivom "The Hire". Karijera na televiziji je već tema za sebe... Jedan veliki čovek koji će nam izuzetno nedostajati. R.I.P. Tony Scott!

Pogledajte još