Čavić: Mnogo dopinga u plivanju

"To je jedna stvar sa kojom smo svi morali da se suočimo, pogotovo na vrhunskom nivou. Ne mogu sad da lupim koji procenat se baš dopinguje, ali to zaista uvek postoji", rekao je Čavić agenciji Beta.

Čavić je rekao da je davao krv za doping-kontrolu i kada nije morao, i podsetio da je tražio da se usvoji inicijativa da bude još više kontrole.

"Ali, "o je vema skup proces i razumem zašto doping ne mogu više da kontrolišu jer su svi ograničeni finasijski, a sa druge strane mora da se računa da uvek neko u olimpijskom finalu ili nekom finalu koristi neko od zabranjenih sredstava", rekao je on.

Na pitanje da li je razmisljao da koristi doping, on je rekao da je dobiajao ponude, ali da je da to nikad nije uradio.

"Nudili su čak i neki doktori, investitori su mi prilazili sa tako nekim ponudama, ali sam odlučio da to nikad ne koristim", rekao je Čavić, dodavši da je bilo noći kada nije mogao da zaspi razmišljajući da će ga pobediti neko ko se dopinguje.

"Bilo je noći kada nisam mogao da zaspim razmišljajuci da će, ako ne ja, to uraditi neko drugi i da će me on dobiti. Kao što sam više puta dokazao svoju čistoću, odlučio sam da ne korisim doping, jer moja je stvar postovanje u sportu i to da mogu nekog da pogledam u oči kad me nazove šampionom"
, rekao je Čavić.

Po njegovim rečima, postoje ljudi u sportu koji mogu da žive s tim da ih nazivaju šampionom, a da znaju da su rezulat ostvarili uz pomoć dopinga.

Čavić je dodao je 2004. u Olimpijaskom selu u jednoj anketi na pitanje da li bi pristali da se dopinguju i osvoje zlatnu medalju i da se nikad ne sazna za to, ali uz uslov da umru za 10 godina, 74 odsto sportista odgovorilo potvrdno.

Čavić je rekao da je on primer za to da se vrhunski rezutati mogu postići i bez dopinga.

Na Evropskom prvenstvu u plivanju ove godine osvojio je zlatnu medalju na trci 100 metara delfin stilom i postavio rekord evropskih šampionata. Na trci u istoj disciplini na Olimpijskim igrama u Londonu bio je 4, a u Pekingu 2008. osvojio je srebrnu medalju.

Beta

Pogledajte još