Aleksandra Dabić PGS: Ne žalim trud, vredelo je!

“Umetnik mora da sluša i peva svaku vrstu muzike, ili da barem bude u toku, ako misli da se time bavi ozbiljno. Ja sam kao devojčica slušala i Draganu Mirković, Lunu, Lepu Brenu. S obzirom na to da sam živela u Uroševcu, nije mi bilo omogućeno da pratim strane medije, sve do ekspanzije kablovske televizije i interneta”.

Aleksandra je takođe (osim porodice) imala osobu koja je bila njen veliki oslonac.

“Meni je to bila učiteljica, koja me je učila starim, izvornim pesmama sa područja Kosova i Metohije. Vremenom, kada sam došla u Leskovac, počela sam da se bavim i ostalim muzičkim žanrovima”, kaže Aleksandra i dodaje da je folklor u velikoj meri ostao prisutan u njenom životu.

Muzičko obrazovanje je jedan od ključeva uspeha svakog pevača. Iako ga ne smatra neophodnim, Aleksandra kaže da isto pomaže u velikoj meri.

“Na taj način sve ide brže, kada je pevanje u pitanju. Potrebno je mnogo vremena i rada kako biste stekli sigurnost u glasu u toku izvođenja neke pesme. Takođe je važno i iskustvo stečeno u klubu. Meni je ono pomoglo u tom smislu da lakše, češće i duže mogu da pevam, jer sam svoj glas navikla na rad.”

Stanje na muzičkoj sceni ne smatra lošim, jer je to upravo ono što publika traži i sama diktira šta će postojati, a šta ne.

“Cenim svačiji trud i rad i ne mogu da kažem da je naša scena očajna, jer se to sluša. Na svojim nastupima pevam razne pesme i smatram da, ako je pesma dobra, nebitno je kog je žanra. Jedna kvalitetna pesma mora sadržati dobar tekst, jer to slušaju i deca.”

Pored medijske paznje koja joj prija, priznaje i da uživa u druženju sa kolegama muzičarima. Konkretno, nakon takmičenja “Prvi glas Srbije”, ostala je u kontaktu sa dosta svojih kolega, poput Nevene Đorđević, Ane Perišić, Darije Lukić i Tatjane Đorđević. Sa kolegama Igorom Terzijom i Filipom Mitrovićem je često i nastupala. Međutim, priznaje da sve nije izgledalo tako sjajno i u toku samog takmičenja.

“Iskeno, atmosfera je bila napeta, jer smo svi bili takmičarski nastrojeni. Želeli smo da damo svoj maksimum i svi smo bili konkurencija jedno drugom, ali mi je bilo važno da drugi mene upoznaju i nakon takmičenja, što se i desilo.”

Kaže da je osećala neku dozu negativne energije među pojedinim učesnicima, i da je bila razočarana u trenutku kada je ispala iz takmičenja. Priznaje da je osećala da joj samo malo fali do osvajanja prvog mesta.

“Nikad nisam razmišljala o odustajanju, ali sam se pitala kako sam se našla u top 10. Mislila sam da je sve namešteno u našoj zemlji i da kvalitet ne može da prođe, već da prolaze oni koji imaju što više para i veza.
Kada sam bila u top 5, mogla sam da naslutim i vidim sebe kao pobednika ili barem u top 3. Bila sam razočarana što nisam došla do finalne večeri, jer sam bila jako dobra tada. Nisam bila najbolja, ali, da sam te večeri prošla, pobedila bih. Presudilo je to što kod nas devojčice više glasaju za muškarce, a ne to što neko nije želeo da glasa za mene. Kada sam ispala, svi mediji su brujali o tome kako sam ja ispala iz takmičenja, a bila sam odlična. Međutim, to ne znači da su se moje kolege nezasluženo našle u super finalu.”

Trenutna želja joj je da snimi svoj album prvenac, a singl koji je nedavno snimila - i već je postao slušan, možete čuti ovde.

Pogledajte još