Domaći kečap

Potrebno je: 1 kg zrelog paradajza, 2 veće crvene paprike, glavica crvenog luka, 3 čena belog luka, 4 kašike vinskog sirćeta, 50 g šećera, pola limuna, kašičica semena slačice, po pola kašičice bibera, korijandera i đumbira u prahu i malo maslinovog ulja.

Paradajz blanširajte minut, dva u ključaloj vodi, ocedite, oljuštite i iseckajte na kockice. Paprike isecite na kockice i zajedno za usitnjenim lukom i belim lukom propržite na sasvim malo vrelog maslinovog ulja.

Dodajte šećer, struganu limunovu koru i limunov sok, pola količine sirćeta i mešajte minut, dva. Sada dodajte paradajz i kuvajte 25 minuta na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje. Skinite sa ringle, sačekajte da se masa malo ohladi i izmiksajte.

Ponovo sve preručite u posudu za kuvanje, dodajte ostatak sirćeta, posolite po ukusu, dodajte začine koje ste sve sipali u manji komadić gaze, dobro je zavezali i uronili u smesu od paradajza.

Sasvim smanjite temperaturu i kuvajte još sat vremena, uz povremeno mešanje, da se masa malo zgusne. Izvadite kesicu sa začinima i još topao kečap sipajte u sterilisane, tople tegle. Hermetički ih zatvorite i ostavite da naopako okrenute, preko noći, stoje u još toploj, ali ugašenoj rerni.

Čuvajte na suvom, hladnom mestu.

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još