Šta možete da naučite od svog psa?

Međutim, pored lekcije iz ljubavi, kuce svoje vlasnike mogu da poduče i da sačuvaju zdravlje. Stoga, ukoliko imate psa, obratite pažnju na njegovo ponašanje. A čemu vas to vaš pas može naučiti?

Da praštate i ne budete zlopamtilo

Psa možete da kaznite, ignorišete, zanemarite, ali on će vam uvek sve oprostiti. Psi nisu zlopamtila. Oni žive za sadašnjost, uvek idu samo napred i brzo zaboravljaju sve ružne trenutke koje su doživeli.

Ukoliko ste stalno nezadovoljni, nesrećni, frustrirani, pre ili kasnije takvo raspoloženje će loše uticati na vaše zdravlje. Zato je dobro da se, kao i vaš četvoronožni prijatelj, što pre oslobodite svih negativnih osećanja. Na taj način ćete se istovremeno osloboditi stresa i povišenog krvnog pritiska. Uostalom, i naučno je dokazano da srećni ljudi imaju bolji imunitet i da su dugovečniji.

(old_image)

Dobra koncentracija

Kada psu zadate neki zadatak, on svu pažnju usmeri na to i ne misli ni na šta drugo. On ne pokušava da istovremeno jede, igra se i mazi.

Naime, naučnici su dokazali da je obavljanje nekoliko zadataka istovremeno kontraproduktivno i negativno utiče na proces pamćenja i koncentraciju, a greške su češće. Zato se posvetite rešavanju jednog po jednog problema da biste bili sigurni da ćete ga zaista rešiti.

Redovno spavanje

Psi znaju kada im je neophodan odmor i toga se odlučno pridržavaju. Bez obzira na to što vole igru i šetnju, kada imaju nameru da spavaju, dosledni su u svojoj odluci, čak mogu i da zareže na vlasnika koji ih sprečava u tome.

Kada im se spava, jednostavno se sklupčaju i utonu u san. Savremeni čovek, čak i kada mu se spava, trudi se da ostane budan, što se naročito loše odražava na zdravlje, ugrožava imunitet i povećava rizik od moždanog i srčanog udara.

(old_image)

Istezanje

Verovatno ste primetili da se posle buđenja i dugog ležanja vaš ljubimac najpre dobro istegne, pa nastavi sa aktivnostima.

Ovo istezanje je veoma dobro za mišiće i cirkulaciju, a fitnes stručnjaci svima da se istegnu uvek kada leže ili sede duže od sat dva časa.

Na taj način će opustiti mišiće i oni će biti fleksibilniji, osim toga neće imati problema sa kičmom i bolom u leđima i vratu.

(old_image)

Radujte se

Kada su srećni, psi mašu repom i ušima, jednostavno celim bićem pokazuju da su radosni. Od uzbuđenja često dahću, što mnogi tumače kao smeh.

Voljeni ljubimac nekoliko puta dnevno jasno pokazuje radost, a setite se kada ste vi poslednji put iskazivali sreću čitavim bićem? Smeh od srca je najbolji lek za dušu, on snižava stres, poboljšava imunitet i cirkulaciju, tera loše misli i jača nervni sistem.

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još