Topalov pobedio Kamskog i izborio borbu za svetsku titulu

BEOGRAD, 2. marta 2009. (Beta) - Bugarski velemajstor Veselin Topalov pobedio je američkog velemajstora Gatu Kamskog sa 4,5:2,5 poena u meču kandidata za titulu svetskog prvaka u šahu, igranom u Sofiji.

Prvoplasirani na svetskoj rejting listi FIDE, Topalov (2.796 bodova) dobio je meč sa pobednikom Svetskog kupa 2007, Kamskim (2.725) posle sedam odigranih partija, pa poslednja, osma partija nije ni igrana.

Bugarski velemajstor je tako stekao pravo da krajem 2009. igra meč za titulu svetskog prvaka sa aktuelnim šampionom Višvanatanom Anandom (2.791) iz Indije, što je Topalovu posle meča u Elisti 2007, protiv ruskog velemajstora Vladimira Kramnika, nova prilika za naslov šampiona.

Do meča u Sofiji, Topalov je od osam partija sa Kamskim dobio četiri, dok su četiri partije završene remijem. U Sofiji, Kamski je dobio jednu, Topalov tri partije, a četiri su okončane bez pobednika.

Nagradni fond u Sofiji iznosio je 250.000 dolara, što će Topalovu i Kamskom biti podeljeno na jednake delove, a FIDE će inkasirati dodatnih 50.000 dolara.

Pogledajte još