Autizam i vizuelna percepcija

LOS ANĐELES - Rezultati dva najnovija istraživanja, koji su ovih dana predstavljeni na međunarodnom naučnom skupu u Los Anđelesu, pružili su uvid u mehanizam kako mlade osobe obolele od autizma, za razliku od vršnjaka pošteđenih ovog zdravstvenog problema, razvijaju različito poimanje sveta oko njih.

U jednoj studiji, Meri Dejvis, profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Kalifornije (UCLA) sa grupom saradnika primenila je tehnologiju skeniranja mozga da bi ustanovila šta se događa u regionima mozga za vizuelno procesuiranje kod obolelih od autizma starih između 8 i 17 godina.

Oni su šesnaestorici obolelih pokazali fotografije osoba koje gledaju direktno u kameru ili su skrenuli pogled u stranu za razliku od zdravih osoba iste starosti, region mozga po imenu ventrolateral prefrontalni korteks, koji igra značajnu ulogu u stvaranju emocija, nije pokazivao značajniju aktivnost prilikom posmatranja fotografija osoba koje gledaju direktno u kameru.

U drugoj studiji, Katarina Čavarska, neurolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl, takođe sa grupom kolega, koristili su specijalni uređaj za praćenje pogleda kako bi pokazali da je dvogodišnji dečak, koji boluje od takozvanog "autističnog poremećaja spektruma", prilično vremena potrošio gledajući u oči osobe na fotografiji.

Jedan od najkarakterističnijih znakova autizma, kad je uglavnom reč o odraslim pacijentima, je da se oboleli retko kada usredsredi na direktno gledanje u oči osobe na fotografiji a time i gotovo svih osoba s kojima dolazi u dodire.

Profesorka Čavarska ukazuje da rezultat njenog istraživanja pruža nadu da se može pomoći najmlađim pacijentima da prestanu da izbegavaju pogled osoba s kojima se susreću.

"Mislim da smo na tragu otkrića uzroka zašto autistične osobe svet oko sebe vide potpuno različito ali su neophodna dalja istraživanja da bi se otkrio i put ka mogućem ozdravljenju", uverena je profesorka Čavarska čiju izjavu prenosi časopis "Sajens".

(FoNet)
3. mart 2009.

Pogledajte još