Predstavljen koncept ceremonije otvaranja Univerzijade

BEOGRAD, 4. marta 2009. (Beta) - Organizatori Univerzijade 2009 predstavili su, 118 dana pre početka - koncept ceremonije svečanog otvaranja.

Producent tima "NgiO" Nevenka Gojković objasnila je da je interaktivni performans "Logika tela" "u najmanju ruku preambiciozan projekat, prema kriterijumima na ovim prostorima".

"Sada je ideja ići korak ispred sveta. Pokazati svetu kako može da se radi još bolje. Zato je za ovaj projekat odabrana ekipa koja osim impresivnog iskustva ima i entuzijazam prema onome što znači izazov", rekla je Gojkovićeva na konferenciji za novinare u Beogradu.

Umetnički direktor ceremonije otvatanja biće Mladen Hrvatović, a režiseri ceremonije Boško Đorđević i Đorđe Marjanović. U projektu učestvuje Dorijan Kolundžija, profesor novih medija, koji će pokazati svoje poznavanje najsavremenijih vizuelnih efekata, koreografija je poverena Mojci Horvat, a muzika Skaju Vikleru.

Predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac podsetio je da će Univerzijada biti najveći događaj ikada organizovan u Srbiji.

"Maksimalno ćemo se potruditi da se predstavimo svetu onakvi kakvi jesmo - kao sportska nacija koja je obeležila dosta Olimpijskih igara i Univerzijada", rekao je Divac.

Pomoćnica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović istakla je da je Univerzijada velika odgovornost i veliki izazov.

"Univerzijada ima svoju političku, ekonomsku, turističku, kulturnu dimenziju. Imaćemo različite aktivnosti u sportskom naselju, u Skadarliji, na ulicama grada, tako da će ceo Beograd biti okrenut Univerzijadi", rekla je Hrustanovićeva.

Na pitanje da li će biti raseljavanja nehigijenskog naselja u blizini sportskog sela, ona je odgovorila da neće.

"Mi nemamo stav kao Svetska studentska sportska federacija da to predstavlja problem. Grad će se potruditi da taj deo uredi tako da bude prihvatljiv za okolinu, ali raseljavanja neće biti", rekla je pomoćnica gradonačelnika.

Univerzijada će se održati od 1. do 12. jula u Beogradu.

Pogledajte još