Đoković: U Dejvis kupu ne pobeđuju uvek favoriti

BENIDORM, 4. marta 2009. (Beta) - Najbolji srpski teniser Novak Đoković ocenio je da reprezentacija Srbije ima realne šanse da u Benidormu iznenadi i pobedi Španiju, aktuelnog šampiona Dejvis kupa, iako je svestan da su domaćini veliki favoriti.

"Iako smo na žrebu dobili najtežeg mogućeg protivnika, ne smemo da se unapred predajemo. Postoje realne šanse da iz duela sa Španijom izađemo kao pobednici. Mlada smo reprezentacija, puna potencijala, koja kvalitetom može da izazove i pobedi svakog protivnika na planeti", rekao je Đoković novinarima u Benidormu.

Najveća prednost Španije svakao je to što u sastavu imaju najboljeg tenisera sveta Rafaela Nadala.

"Kada je Nadal, tu oni imaju dodatnu snagu, a takođe igraju pred svojom publikom. Dejvis kup je, ipak, takmičenje u kojem ne pobeđuju uvek favoriti", ocenio je Đoković.

"U Dejvis kupu nema pravila, što su Španci najbolje pokazali pobedivši prošle godine Argentinu u finalu, bez Nadala. Na turnirima mi igrači prvo predstavljamo sebe, a u Dejvis kupu igramo za svoju zemlju, što je svima dodatni motiv za dobar rezultat", dodao je treći teniser sveta.

Otežavajuća okolnost za srpske tenisere biće i zemljani teren za koji su Španci specijalisti.

"Šljaka je podloga koja mnogo odgovara Špancima, jer su odrasli na njoj. Nama jednostavno šljaka nije u krvi kao njima. Igrači iz Španije, počev od najboljeg na svetu, Nadala, pa naniže, na šljaci ostvaruju najbolje rezultate. Nadal već godinama osvaja Rolan Garos", kazao je Đoković.

"Godinama unazad su sjajno fizički spremni i najsporija podloga im najviše odgovara, iako smo svedoci da iz godine u godine napreduju tako da su već počeli da gospodare i na drugim podlogama, kao na primer Nadal na travi i betonu", naveo je Đoković, svestan kvaliteta protivnika.

Meč Srbije i Španije igraće se od petka do nedelje, a raspored mečeva biće određen sutrašnjim žrebom posle koga će biti poznato ko će igrati na "drugoj ploči"

Srbiju će na toj "drugoj tabli" predstavljati 43. ili 47. teniser sveta Viktor Troicki ili Janko Tipsarević. Selektor Španije Albert Kosta na raspolaganju ima 12. i 15. tenisera na ATP listi Davida Ferera, odnosno Tomija Robreda.

"Biće vrlo interesantno videti za koga će se selektori odlučiti na drugoj tabli i u Španiji i kod nas. Robredo je na ovoj podlozi osvojio dva turnira u Južnoj Americi, u odličnoj je formi, nikad ga ne treba potcenjivati", rekao je Đoković, ali je ipak dodao da očekuje da će Kosta izabrati Ferera.

"On je formu dokazao plasmanom u finale Dubaija gde sam ga pobedio. Važi za jednog od najupornijih među teniserima. Po mom zaključku, Ferer će i igrati, pre svega zbog iskustva u Dejvis kupu, ali iznenađenja su uvek moguća", ocenio je Đoković.

Žreb će odlučiti i da li će Đoković u petak protiv drugog singl igrača Španije igrati prvi ili drugi meč dana.

"U principu to nije od velike važnosti, mada bismo voleli da otvorimo ovaj duel pobedom i prednošću, koja ume da ponese ekipu na psihološkom planu za drugi singl meč tog dana, ali i donese stabilnost pred dubl", istakao je Đoković.

Vremenske prilike u Benidormu trenutno nisu idealne, pošto kiša povremeno ometa pripreme tenisera obe ekipe. Đoković, ipak, ne misli da će to doneti prednost nekoj od ekipa.

"Vreme je isto i njima i nama", rekao je Đoković.

Pogledajte još