Državno takmičenje barista

U klubu "Elington" u hotelu "Hajat " u Beogradu, u organizaciji Serbian Speciality Coffee Association, (SSCA) i Asocijacije autentičnih hedonista (AAH) održano je prvo srpsko takmičenje za naboljeg baristu. Predstavnici žirija su popili bezbroj kafa dok nisu odlučili da je Branislav Beronja najbolji i onaj koji u aprilu putuje u Atlantu na Svetski šampionat da predstavlja Srbiju.

Takmičili su se predstavnici renomiranih kafeterija iz cele države. Žiri sastavljen od domaćih i međunarodnih sudija, imao je težak zadatak da odabere najboljeg od naboljih.

Takmičari su u zadatom vremenskom roku morali da pripreme espresso, kapućino i specijalnu kafu, koja je njihov lični pečat. Vrednovalo se sve: ukus, veština i način serviranja, kao i kompletan utisak. Koristili su se vrhunski proizvodi u kategoriji espressa, koji su u veštim rukama majstora postajali nezaboravan užitak.

Prisutne je pozdravio predsednik SSCA asocijacije gospodin Davor Arsić i istakao da je cilj ovog takmičenja da okupi sve ljude koji imaju interesovanje za kafu, od proizvođača do krajnjeg potrošača:
- Želimo da informišemo najširu javnost o gourmet kafi - napitku koji je baziran na zrnima kafe izuzetnog kvaliteta i kontrolisanog porekla koje ispunjavaju najviše standarde za sirovu kafu, njenu obradu, prženje, skladištenje i pripremanje - rekao je.

Atmosfera je dostigla vrhunac kada je od dvadeset barista, koliko je učestvovalo na takmičenju, predstavljeno šest finalista. Prisutni su ovacijama pozdravili imena svojih favorita. Kada je došlo vreme da se finalisti pripreme za dalje takmičenje u klubu se čula skoro samo muzika, a do prostora u kome su najbolji demonstrirali svoje veštine nije se moglo prići. Kako je preostalo vreme koje je takmičar imao da se predstavi u što boljem svetlu isticalo i napetost rasla, svi su zaboravili da im je možda potrebna tišina, navijali su, aplaudirali, bodrili svoje favorite. A finalistima nije bilo ni malo lako - trebalo je u takvoj atmosferi zadržati mir i koncentraciju da ne dođe ni do najsitnijeg propusta.

Ovo takmičenje se održava u čast umetnosti pravljenje kafe. Zanimanje barista je inspirisano željom da se posluži savršena šoljica kafe, zato je presudan element u konačnoj oceni pravljanje kafe po ličnom izboru, gde može doći do izražaja kreativnost i maštovitost barista.

Svetski šampionat u pravljenu kafe je jedinstveni događaj koji svake godine okuplja takmičare iz preko 50 zemalja, koji teže perfekciji kvaliteta i kreativnosti.
Branislavu Beronji na Svetskom šampionatu u Atlanti želimo puno sreće!

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još