Organizatori: Nismo mogli da predvidimo vremenske prilike

BENIDORM, 6. marta 2009.(Beta) – Organizatori meča teniskih reprezentacija Španije i Srbije u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa istakli su da će učiniti sve da poprave stadion, koji je ozbiljno oštećen u sinoćnjim naletima vetra, kako bi se duel, koji nije ni počeo, završio prema planu.

"Apsolutno nismo mogli da predvidimo ovakve vremenske prilike. Svi treba da budu mirni, pošto je sve pod kontrolom. Pokušavamo da dođemo da rešenja u najkraćem mogućem roku", rekao je sada već bivši predsednik Teniskog saveza Španije Pedro Munjos na konferenciji za novinare u Benidormu.

Obraćanje Munjosa, ipak, izveštače nije sasvim ubedilo da je situacija zaista pod kontrolom, a sumnje je podgrejao i incident koji se dogodio kada je glavni tehničar stadiona u zabavnom parku "Tera Mitika" Dionisio Dijas govorio o bezbednosti publike.

"Stadion je građen po evropskim standardima. Glavna struktura se nije pomerila. Oštećenja su samo površna... Kada se radovi na popravci završe, a 40 ljudi čeka da vetar stane kako bi krenuli na zadatak, izvršićemo još jednu inspekciju cele konstrukcije", rekao je Dijas, koga je u jednom trenutku prekinuo vetar koji je odneo deo plastičnog zida u montažnom pres centru, baš iza govornika.

Vetar, koji je u noći između četvrtka i petka duvao i brzinom od 89 kilometetara na sat, srušio je najviši deo istočne tribine. Na ostalim delovima stadiona vetar je oduvao neka sedišta za publiku, savio lakše metalne šipke i odneo sponzorske panoe.

Glavni sudija meča Soren Frimel pojasnio je da pravila Dejvis kupa dozvoljavaju da se meč igra do utorka. Frimel, međutim, nije pomenuo da su reprezentacije obavezne da na lokaciji meča ostanu do ponedeljka, a da se za eventualni produžetak duela pitaju teniseri.

Malo je verovatno da će igrači obe ekipe, koji već sledeće nedelje počinju seriju teniskih turnira u SAD, prihvatiti da ostanu u Benidormu do utorka.

Pravilnik Dejvis kupa predviđa i mogućnost da se domaćin meča kazni ako ne obezbedi adekvatan teren za igru, odnosno da se pobeda od 5:0 automatski dodeli gostujućem timu. Frimel je, međutim, odbacio takvu mogućnost.

"Imamo, ipak, i pravilo koje govori o izuzecima u slučaju nepredviđenih okolnosti. Španija je uradila vrlo dobar posao sa terenom, u tome su se složile obe ekipe", rekao je Frimel, koji je naveo i da bi se meč nastavio uprkos vetru da je stadion bio bezbedan.

Teniseri obe ekipe, inače, danas će nastaviti s treninzima. Navijači koji su kupili ulaznice za današnje mečeve ili će ih zameniti za sutrašnje duele ili će novac dobiti nazad.

Pogledajte još