Kaktus Bušmana protiv sala belaca

0

Jedina nada protiv gojaznosti ostaje – sok kaktusa kojeg za "ubijanje" gladi koriste Bušmani u Južnoj Africi.

LONDON  – Nade farmaceuta da će pronaći efikasan lek protiv obesitasa, preterane debljine, lagano nestaju jer se pokazalo da svi do sada oprobani medikamenti imaju kontraindikacije pa čak i – ubijaju „korisnike“. Jedina nada ostaje – sok kaktusa kojeg za „ubijanje“ gladi koriste Bušmani u Južnoj Africi.

Groznica da pronađu pilulu koja će sprečiti da se gojite zahvatila je podjednako i prerađivače krompira u „čips“ i druge „grickalice“, ali i lekare i fabrike lekova.

Više od 300 miliona ljudi u svetu pati od obesitasa, preterane debljine koja deformiše telo i pretvara ga u „brdo sala“ i ovo oboljenje predstavlja najveći zdravstveni problem Zapada, ali i najintrigantniju oblast za istraživanja u farmaceutskoj industriji.

Ali uprkos ulaganja milijardi dolara u istraživanja, svi do sada pronađeni medikamenti kao najčešću „kolateralnu štetu“ imali su – dijabetes i srčana obolenja.

Poznata „Abbott Laboratories Inc“ zapala je u teškoće kad je morala da svoj preparat „Reductil“ povuče iz Italije zbog „nepoželjnih kontraindikacija“, a na zahtev američkih potrošača zabranjen je lek pod imenom „Meridia“.

A da bi problem bio još veći, kritičari preparata tvrde da je smrt 33 lica u SAD i Evropi direktna posledica uzimanja ovih preparata,iako u „Abbottu“ tvrde da je to netačno.

Podseća se i na „koktel za mršavljenje“ poznat pod imenom „Fen-phen“ koji je koristilo šest miliona Amerikanaca i koji je 1997. godine izazvao srčana oboljenja kod mnogih pacijenata. Firma „Home products“ koja ga je proizvodila na ime kazni isplatila je 13,2 milijarde dolara i još se nije oporavila.

Trenutno se u apotekama širom sveta mogu kupiti samo dva značajnija preparata protiv obesitasa – već pomenute „Meridia“ i „Reductil“ i preparat firme „Xenical“ – „Roche AG“ koji, navodno, ograničava apsorpciju masnih naslaga.
Ali pokazalo se da oba imaju „skromno dejstvo“ na naslage sala. Prodaja oba preparata je skromna: „Xenical“, nekada najveća nada švajcarskog „Rochea“, zaradi godišnje oko 578 miliona dolara dok „Abbott“ svoj lek prodaje za 202 miliona dolara – što su skromna zahvatanja u sumu od 350 milijardi dolara godišnje koliko se „obrne“ u farmaceutskoj mindustriji.

Ipak, obesitas ostaje prioritetna oblast za istraživanja u SAD, Evropi i Japanu, a izvesne nade u preokret pružila je francuska firma „Sanofi-Syntelabo“ koja istražuje preparat pod laboratorijskim brojem „P57“ dobijen iz soka retkog kaktusa koji uspeva u Južnoj Africi.

Otkriće je gotovo slučajno jer su mnogi putnici primetili da nomadska plemena Bušmana na obodima pustinje Kalahari, sledeći tradiciju predaka i savete vračeva, sisaju komadiće svežeg kaktusa zvanog „hudija“ kako bi suzbili osećaj gladi.

Trka za pronalaskom efikasnog leka protiv preterane gojaznosti, viška kilograma i „faltama na nepoželjnim mestima“ se nastavlja, a farmaceutske firme očekuju da će ostvariti astronomske zarade – pod uslovom da pronađu pilulu koja neće imati neželjene efekte.

(FoNet)
6. mart 2009.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.