Srećan rođendan Barbi

Barbi Milisent Roberts danas slavi 50. rođendan, što ne bi bilo ništa neobično da nije visoka 28,75 santimetara i tokom pet decenija najprodavanija lutka u SAD i celom svetu.

Barbi je nastala tako što je Rut Hendler, suosnivač kompanije Mattel, gledajući svoju kćerku kako se igra sa lutkama od papira, došla na ideju da napravi trodimenzionalnu igračku, pod imenom Barbi.

"Čitava moja filozofija o Barbi bila je da preko lutke devojčica može biti sve ono što poželi. Barbi je uvek predstavljala činjenicu da žena ima izbor", rekla je Rut Hendler.

Najprodavanija lutka ikada bila je Totalnokosa Barbi iz 1992. godine, sa kosom do peta. Skoro 90 odsto devojčica od tri do 10 godina poseduje najmanje jednu ovakvu lutku.

Da Barbi nije osmišljena samo kao plavuša, dokazuje i podatak da je ova lutka predstavljena u 50 različitih nacionalnosti, pa u prodavnicama igračaka možemo sresti Barbi crnkinju, Španjolku ili možda Indijku.

Matel je predstavio Barbi, tinejdžerku manekenku, sumnjičavim kupcima igračaka na godišnjem Sajmu igračaka u Njujorku, 9. marta 1959. godine. Barbi je iz Vilouza, Viskonsin, a prvi put se pojavila u crno-belom kupaćem kostimu na pruge i konjskim repom koji je njen zaštitni znak.

Ona ima četiri sestre – Skiper (1964), Stejsi (1992), Keli (1995) i Krisi (1995), a njen dečko Ken predstavljen je javnosti 1961. godine. Ken i Barbi raskinuli su na Dan zaljubljenih 2004. godine, posle više od 43 godine provedene zajedno.

Prva Barbi lutka prodata je za tri američka dolara, a 27.450 dolara je najviša cena dostignuta na aukciji originalne, potpuno nove Barbi lutke iz 1959. godine.

Od 1959. godine proizvedeno je više od milijardu modnih artikala za Barbi i prijatelje, a oblačili su je najpoznatiji svetski kreatori.

Popularnost lutke Barbi danas se ne oslanja u potpunosti na devojčice, jer u svetu postoji hiljade kolekcionara – neki su udruženi putem klubova, konvencija, magazina, novina i Interneta i iskazuju privrženost koju ove žene i muškarci gaje prema Barbi.

Posle pet decenija, Barbi nastavlja da odražava snove, nade i buduće stvarnosti čitave generacije devojčica. 

9. marta (FoNet)
Ivana Šanjević

Pogledajte još