Opasan pirsing ušiju

ČIKAGO - Hrskavica ušiju je od resice mnogo izloženija bolnim infekcijama za vreme pirsinga, pomodnog bušenja ušiju da bi se "nakačio" nakit, i kao posledicu može imati deformaciju ušne školjke, jer će infekcija izazvati njeno omekšavanje - saopštili su lekari.

Dvomesečna sanitarna istraga je, posle prijava 25 klijenata, otkrila pravu epidemiju infekcija u jednoj od brojnih juvelirskih radnji u velikom šoping centru u američkoj državi Oregon.

Sanitarna inspekcija je na instrumentima kojima su bušene uši mušterija pronašla bakteriju koja živi u kanalizacionim cevima, a koja je bila uzročnik infekcija.

Pokazalo se da su neiskusni "bušači" ušiju uglavnom mladih žena nepažnjom i nepoštovanjem higijenskih pravila izazvali širenje bakterije pseudomonas aeruginosa na raspršivač sprej-boce sa sredstvom za dezinfekciju, odakle se bakterija "preselila" na instrumente za pirsing - kaže se u izveštaju objavljenom u Žurnalu američke medicinske asocijacije.

Infekcija ušne hrskavice izuzetno se teško i sporo leči zato što kroz nju, za razliku od resice, nema krvotoka, pa su zabeleženi slučajevi da su neke od pacijentkinja izgubile delova uha.

"Infekcijom napadnuto uho gubi sposobnost da zadrži oblik tako da se zbora i postaje vrlo ružno za gledanje", naglašava autor istraživanja doktor Vilijam Kini iz uprave za javno zdravlje u državi Oregon.

"Valja podsetiti da posledice infekcije ne oštećuju sluh niti izazivaju dugotrajne zdravstvene probleme. Ali sa estetske i kozmetičke strane one su zaista ružne i zlosrećne", zaključio je ovaj specijalista estetske hirurgije.

(FoNet)
10. mart 2009.

Pogledajte još