Beogradski festival igre - misao u pokretu

“Igra je beskrajna misao"

Beogradski festival igre održaće se, šesti put, od 1. do 15. aprila. Postao je dobra tradicija, koja podrazumeva dolazak istaknutih baletskih i savremenih plesnih kompanija, poznatih koreografa i aktuelnih produkcija. Cilj ovog festivala je da predstavi značajna stremljenja savremene igre. Uspeva godinu za godinom da privlači pažnju domaće publike.

Program festivala igre čine celovečernje plesne produkcije nacionalnih baletskih kompanija i plesnih trupa iz Švedske, Holandije, Monaka, Nemačke, Brazila, Velike Britanije i Francuske, dok prateće aktivnosti podrazumevaju master časove, izložbe plesne fotografije, diskusije sa umetnicima, filmski program i prezentacije.

Realizaciju programa podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda, kao i ambasade i kulturni centri zemalja učesnica. Među mnogobrojnim sponzorima našli su se i Telekom Srbija, kao i mini vodič »Trip«.

Na konferenciji za štampu povodom predstavljanja programa, pojavili su se svi ambasadori zemalja iz kojih trupe dolaze. Svako od njih našao je samo najbolje reči da nas upozna sa predstavama svoje zemlje.

I gospođa Radmila Hrustanović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, pohvalila je veliku zainteresovanost ambasadora i medija za ovakav događaj: "Kada bi neko gledao sa strane, i video ovoliko ambasadora i medija, mislio bi da je u pitanju politički događaj. Naprotiv, ovo je jedan veliki kulturni događaj, koji itekako ostavlja traga."

Festival je osnovan na inicijativu Međunarodnog saveta za igru CID UNESCO iz Pariza, a selektor programa je beogradska balerina i koreograf Aja Jung.

Kompletan program Beogradskog festivala igre pogledajte ovde, a mi vam posebno preporučujemo predstavu ”Entitet”, koji je nastao u saradnji sa najznačajnijim britanskim psihijatrima, i govori o odnosu između teorijskog rada i igre koja iz njega nastaje, istražujući načine na koje možemo koristiti telo da bi otkrili ko smo...

U Sava centru će za ovu predstavu biti ograničen broj mesta, odnosno moći će da se koriste samo frontalna sedišta.

Igra traži dinamičnost, energičnost, smelost i posvećenost. Kao univerzalan oblik komunikacije, ona podrazumeva inovativnost i originalnost, a u isto vreme direktnost i jednostavnost...

Nada Veljković

Pogledajte još