Soulfly

Serija dobrih heavy metal koncerata u SKC-u nastaviljena je nastupom američkog benda “Soulfly”. Predvođeni legendarnim Maksom Kavalerom, napravili su sjajnu atmosferu i odličan koncert za Beograđane.

Ne treba mnogo da se razumete u ovaj žanr da biste znali da je ovo koncert koji ne bi trebalo propustiti. “Soulfly” je osnovao Maks Kavalera, gitarista i frontmen “Sepulture”, nakon što je 1997. godine napustio ovaj legendarni bend. Samo zbog njega valjalo bi doći u SKC, čak i da ne pomenemo odličan bend koji ga prati.

Hodnici su bili puni, prostor ispred velike sale je vrveo od metalaca spremnih za dobru svirku... jasno je bilo da će sala biti puna onog trenutka kada zasviraju. Tako je i bilo, negde oko pola 11, kada su se na bini upalila crvena svetla i začuli prvi tonovi. Masa je uzvikivala u ritmu, ruke su već bile u vazduhu, kada su se Maks, Mark, Bobi i Džo pojavili na bini. Vrlo brzo je dupla pedala osvojila prostor, i koncert je mogao da počne...

Specifična kombinacija više vrsta metala sa brazilskim tribal i world music zvukom ono je što karakteriše njihov zvuk. Sve to iznose vrlo energično, u pravom trash maniru. Sve zajedno, uz dobru komunikaciju sa publikom, garantuje dobru atmosferu.

Četrdesetogodišnji Massimiliano Antonio Cavalera je odmah pokazao da mu je stalo da sa publikom napravi dobru žurku. Polivao je vodom, uzvikivao “Hvala!”, skakao i pozivao na šutku. Zna on dobro šta je potrebno metal publici, i to joj je i pružao.

Joe Nunez, go do pojasa, kao i svaki dobar bubnjar ovakvog metal benda, dobro je izneo svoj deo posla... I odličan zvuk i komunikaciju upotpunjavali su Marc Rizzo (“The best fuckin’ guitar player in the whole fuckin woooorld!!!” kaže Kavalera) i Bobby Burns na bas gitari.
"Back to the Primitive", "Tribe", "Seek 'n' Strike"... Bilo je sasvim dovoljno dobrih pesama na svih šest albuma koje su izdali... Skoro svaka bila je pozdravljena ovacijama. I skoro svaka izazivala je šutke i skakanje.

Hoćemo li svi da skačemo? I vi skroz nazad?!” uzvikivao je Kavalera i kružnim pokretima rukom pokazivao da hoće da vidi šutku. Svi su pevali u glas refrene najpoznatijih pesama.

Kao što je bilo i očekivano, mnogo dobre energiije prštalo je sa bine. Opet, prema očekivanjima, publika je dala sve od sebe da na pravi način dočeka ovaj sjajan bend. Sve u svemu, još jedno uspešno veče za ljubitelje metala u ovom gradu.

Tekst: Ljiljana Zdravković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još