Zbirka slika druga predsednika

Na izložbi, koju će otvoriti ministar kulture Bratislav Petković, biće izložena dela koja odražavaju karakter ove jedinstvene vladarske zbirke, formirane u periodu od 1946. do 1977. godine, koje su neobičan spoj dela evropskih i jugoslovenskih umetnika u rasponu od 17. do 20. veka.

Osnovni cilj izložbe je da, sa jedne strane, odabrane slike ponovo stavi u kontekst reprezentativne funkcije koju je ova zbirka posedovala, osvetli i lični ukus Josipa Broza Tita kroz slike koje su bile sastavni deo ambijenta privatne rezidencije predsednika SFRJ.

Izložba ‘’Zbirka slika druga predsednika’
predstavlja rezultat saradnje Muzeja istorije Jugoslavije i Galerije Matice srpske (Novi Sad) i postavka istog koncepta je prikazana u Galeriji Matice srpske od 4. maja do 15. juna ove godine.

Na izložbi će biti prikazane slike koje su se nalazile u Titovoj spavaćoj sobi "Portret nepoznatog muškarca" iz 1840. godine, Pastorala francuskog slikara 18. veka, slika ‘’Davanje desetine’’, Rembrantovog učenika Gebranta van den Ekhuta, koju je, (pored još nekoliko slika koje će takođe biti izložene) za Tita u Berlinu 1949. godine kupio Ante Topić Mimara.

Tu će biti i monumentalno platno Krste Hegedušića iz 1949. godine "Boj kod Stubice 1575." koja se nekada nalazila u Titovom radnom kabinetu, u njegovoj službenoj rezidenciji u Užičkoj 15 u Beogradu. Ovo je njeno prvo javno prikazivanje od 1996. godine, kada je Rezidencija u Užičkoj bila u sastavu Memorijalnog centra ‘’Josip Broz Tito“.

Na izložbi će se naći i slika ‘’Atinjanka kod toalete’’ Vlaha Bukovca iz 1899. godine koja se nekada nalazila u spavaćoj sobi Jovanke Broz.

Posebnost beogradske izložbe biće i pet izuzetnih skulptura Antuna Augustinčića, Borisa Kalina i Frana Kršinića. Veliku pažnju će svakako privući i brionski Portret Jovanke Broz iz 1959. godine Antuna Agustinčića, izrađen u kararskom mermeru, koji do sada nikada nije bio izlagan.

Kustos beogradske izložbe je Ana Panić, kustoskinja likovne zbirke Muzeja istorije Jugoslavije.

Izložba će trajati do 4. novembra.

Pogledajte još