Tinejdžerke će početi da cene nadrealizam...

Kako tinejdžerke zainteresovati za nadrealizam i Španiju s početka 20. veka? 
"Vrlo jednostavno" – snimite film o tri najkreativnija čoveka tog vremena, a uloge dajte trojici opasno vrućih (ne samo glumačkih) talenata ovog vremena.
 

Reditelj Pol Morison (Solomon & Gaenor) i scenaristkinja Filipa Goslet su u istinitoj, ali ne toliko opšte poznatoj priči, na jednom mestu povezali Salvadora Dalija, Federika Garsiju Lorku i Luisa Bunjuela. 

Film "Little Ashes"
, junake – tada ambiciozne mlade ljude, koji se pripremaju da promene svet – smešta u 1922. godinu kada osamnaestogodišnji Salvador Dali stiže u Madrid na univerzitet. 

U specifičnom studentskom domu koji je ohrabrivao mlade umove da ostvaruju svoje moderne ideje, Dali odmah privlači pažnju pesnika Lorke i reditelja Bunjuela. Međutim, osim što trojka stvara jezgro modernog mišljenja Madrida, između Dalija i Lorke se stvara i privlačnost, koja Bunjuela udaljava od grupe, te on odlazi u Pariz da razvija svoju filmsku karijeru. Dok je Lorka sasvim spreman na ozbiljnu vezu, ekscentrični, ali pre svega veoma emotivni Dali – nije. Dalijev odlazak u Pariz menja sve...

Videli ste trejler i sada znate zašto će današnje tinejdžerke početi ozbiljno da se interesuju za nadrealizam. Naravno, odgovor na gorenavedeno pitanje je Robert Petinson – romantično-vampirska zvezda filma "Sumrak" (Twilight). 

Atraktivnom Petinsonu pripala je zahtevna uloga jednog od najspecifičnijih umetnika svih vremena – Salvadora Dalija. U filmu, nazvanom po jednoj Dalijevoj slici, Petinson je bio pred ozbiljnim zadatkom da publiku upozna sa mladim Dalijem koji iza fasade ambicioznog egocentrika izuzetnog talenta krije duboko osetljivu i nesigurnu osobu. Takođe, bilo je tu i "vrućih scena" sa Havijerom Beltranom kome je pripala uloga Lorke.

Koliko je Petinson uspeo, tek predstoji da vidimo. Mada, možda neku predstavu dobijete na osnovu sledeće scene iz ovog filma... 

O snimanju filma "Little Ashes", Petinson kaže da je bilo "izuzetno intenzivno", kao i da je zbog nepoznavanja ni reči španskog jezika dobio priliku da se "potpuno fokusira na scenario" koji je "istražio do neverovatnih granica". Međutim, scene seksa sa Beltranom u intervjuu za magazin "GQ", Petinson naziva "izuzetno neprijatnim":

- I, eto, tu sam ja sa Havijerom, koji igra Lorku, u hard-kor sceni seksa, nakon koga preživljavam nervni slom - kaže dvadesetdvogodišnji Petinson i dodaje da "u dosadašnjoj karijeri čak nije imao scenu seksa ni sa devojkom".

Inače, u filmu igraju još dva glumca koja zaslužuju popularnost. Najpre, svetlu karijeru predviđamo zgodnom Špancu Havijeru Beltranu, kao i Bunjuelu, odnosno Metjuu Meknaltiju (Control). 

Film "Little Ashes" je prikazan početkom oktobra na festivalu Raindance u Londonu, a svetska distribucija se očekuje početkom maja.

Da li će ovaj film doći u srpske bioskope? Odgovor na ovo pitanje je nemoguće sa sigurnošću dati čak i za svetske blokbastere...

Tekst: Katarina Milovanović

Pogledajte još