Počela niška "Buregdžijada"

Na popularnoj Buregdžijadi svoje veštine u pravljenju ove vrste pite i razvlačenju kora prikazaće šest pekara iz Niša i po jedna iz Grčke i Makedonije.

Pekari su postavili peći na keju gde se odmah peče i servira vruć burek a na samom otvaranju, planulo je stotinak tepsija ove pekarske poslastice koja je već decenijama tradicionalni obrok u Nišu, bez obiza o kojem dobu dana se radi.

- Najveći burek na svetu, dimenzija četiri puta dva metra, praviće se 15. septembra i nakon pečenja biće poslužen posetiocima manifestacije. Takođe, završne večeri biće prikazan i najmanji burek na svetu koji će biti veličine nokta, kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara koja je organizator Buregdijade sa Turističkom organizacijom Niša.

Prve večeri pored plesnih grupa iz Niša i gostijućeg ansambla iz Grčke nastupaju prošlogodišnji pobednici televizijskog šou programa „Prvi glas Srbije“.

Na jednom od štandova Nišlije će sutra moći da po prvi put probaju i burek od belih bubrega kojem su odmah pripsana i afrodizijačka svojstva.

Pogledajte još