Nova pravila donela bi velike promene u istoriji takmičenja

LONDON, 18. marta 2009. (Beta-Rojters) - Da se u Formuli jedan od prošle sezone primenjivao novi sistem bodovanja, Luis Hamilton bi i dalje pokušavao da osvoji prvu titulu umesto što će početi sezonu kao najmlađi šampion takmičenja.

Svetska automobilska federacija objavila je da će ove sezone titulu osvojiti vozač koji pobedi najviše puta, čak i ako neko drugi osvoji više bodova u 17 trka sezone, koja počinje sledeće nedelje u Australiji.

U slučaju nerešenog ishoda, odlučivaće se na osnovu bodova, a ne na osnovu drugih mesta u trkama. Kada bi se to pravilo primenjivalo i na prošlu sezonu, šampion bi bio Felipe Masa iz Ferarija.

Masa je prošle sezone pobedio u šest trka, dok je Hamilton pobedio u pet. Brazilac je najočigledniji primer vozača koji je izgubio na bodove.

Da se sistem primenjivao od prve sezone, 1950, i ako bi vozači imali to u vidu, ishodi takmičenja dali bi neke zapanjujuće promene.

To, međutim, donosi malo verovatnu pretpostavku da bi vozači koji bi znali da mogu da odustanu od nekoliko trka i ostanu šampioni ne bi promenili strategiju vožnje, odnosno da bi išli na pobedu po svaku cenu, pre nego što bi išli na sigurnu varijantu osvajanja bodova.

Pokojni Brazilac Ajrton Sena bio bi četvorostruki šampion, a ne trostruki, a dodatna titula bila bi o trošku Francuza Alena Prosta iz sezone 1989.

Prost se povukao 1993. godine sa četiri titule, što je brojka koja bi ostala i kada bi se primenjivao novi sistem, samo što bi bile osvojene u drugim sezonama.

Godine 1983. pobedio je u najviše trka, ali je titulu osvojio trostruki šampion, Brazilac Nelson Pike, a ista stvar desila se i sledeće godine, kada je šampion bio Austrijanac Niki Lauda. Francuzova titula iz 1986. godine otišla bi, međutim, Britancu Najdželu Menselu.

Iako je Mensel bio radostan zbog osvojene titule 1992. godine, to bi mu prema novom sistemu bila treća titula, jer ga je Pike pretekao na bodove 1987. godine.

Pike, otac istoimenog sadašnjeg vozača Renoa, završio bi samo sa jednom titulom, kao i još jedan trostruki šampion, Lauda.

Prema novom sistemu, prvi britanski šampion bio bi Stirling Mos, koji se sada slavi kao jedan od najvećih vozača bez osvojene titule. Titulu bi osvojio i Francuz Didije Pironi, koji je pobedio u najviše trka 1982. ali je titulu osvojio Finac Keke Rozberg 1982.

Amerikanac Mario Andreti i Australijanac Alan Džons osvojili bi po dve titule, umesto po jedne.

Andreti bi bio šampion umesto Laude 1977. godine, a Džons umesto Južnoafrikanca Džodija Šektera 1979.

Pogledajte još