Noćni rad izaziva rak

NOĆNI RAD IZAZIVA RAK

KOPENHAGEN, 18. mart 2009. (FoNet) - Odavno postoje mnogi dokazi da je noćni rad štetan za ljudsko zdravlje, ali malo ko je mogao da pretpostavi koliko je velika ta šteta.

Danska vlada je, naime, počela da isplaćuje odštetu ljudima koji su posle dugogodišnjeg noćnog rada oboleli - od raka.

Postupak danske vlade je u skladu sa odlukom Međunarodne agencije za proučavanje raka koja deluje u okviru Svetske zdravstvene organizacije (SZO), nadležne agencije Ujedinjenih nacija, da noćne smene proglasi verovatnim uzročnikom raka.

Drugim rečima, noćni rad je svrstan u istu kategoriju opasnosti kao i rad sa industrijskim hemikalijama.

Poremećen san, zamor, stomačne tegobe, povećan rizik od nesreća na poslu - dokazi su da je noćni rad štetan za zdravlje i gomilaju se već godinama. Danska vlada je, prva u svetu, počela da isplaćuje odštetu ljudima koji su platili preskupu cenu za niz godina provedenih u noćnim smenama i oboleli od raka.

Uma Mankopf je nekada radila kao stjuardesa u najvećoj skandinavskoj aviokompaniji SAS-u. Trideset godina je letela širom sveta, radeći posao na kojem su duge noćne smene redovna pojava.

Onda je, kako kaže, dobila rak dojke: "Bilo je užasno. Bilo je užasno kada sam morala da kažem svojoj deci šta se dešava. Nije to bilo samo zbog operacije nego i zbog svih teških misli - da li ću preživeti ili neću? Imala sam rak na obe dojke."

Uma kaže da bi se drugačije odnosila prema svom poslu da je znala kakva joj opasnost preti: "Ne bih letela toliko godina. Ne bih, sigurno ne bih. Jer, od raka možete da umrete a ja želim da živim"...

Uma Mankopf je jedna od četrdesetak žena koje su od danske vlade dobile odštetu zbog raka koji su dobile nakon dugog niza godina noćnog rada. Ove odštete su rezultat odluke SZO jer su njeni stručnjaci zaključili da noćne smene, verovatno, izazivaju rak i samo su jednu kategoriju niže od dokazanih kancerogena, kao što je azbest.

Direktor agencije, Vinsent Kolijano, kaže da je zaključak donet na osnovu niza istraživanja u raznim delovima sveta.

"Okupili smo brojne stručnjake i oni su zaključili da rad u smenama, koji podrazumeva i noćne smene, kod ljudi verovatno izaziva rak. Noćne smene su stavljene u rizičnu kategoriju 2A. Prikupljeni dokazi se praktično ne razlikuju od dokaza u slučaju neke industrijske hemikalije" - izjavio je on za BBC.

Danska vlada je u svom odnosu prema posledicama noćnih smena, izgleda, daleko ispred ostatka sveta. Sindikati u Britaniji od nedavno procenjuju da u noćnim smenama radi oko 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Profesor Endrju Voterson, specijalista za zaštitu na radu na Univerzitetu Sterling, naglašava da Britanija u zaštiti zdravlja zaposlenih kaska za Skandinavijom.

"Treba situaciju da sagledamo sa svih strana i zato mislim da rak kao profesionalno oboljenje predstavlja veliki problem za zdravlje u Britaniji. Nemamo običaj da prepoznajemo štetu koju trpe i radnici i njihove zajednice  tamo gde su noćne smene uobičajena pojava. To je pogrešno - šteta postoji ali mi je ne vidimo i ne uzimamo u obzir", upozorio je Voterson.

Ministarstvo zdravlja Velike Britanije naručilo je specijalno istraživanje o posledicama noćnog rada ali njegovi rezultati biće poznati - tek za dve godine.

Pogledajte još