Đoković posle dva taj-brejka bolji od Vavrinke

BEOGRAD, 19. marta 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale turnira u Indijan Velsu na kome brani titulu šampiona, pošto je posle velike borbe i dva taj-brejka pobedio 16. nosioca Stanislasa Vavrinku iz Švajcarske sa 2:0 (7:6, 7:6) u četvrtom kolu takmičenja.

Đoković će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela sedmog i 12. nosioca u Indijan Velsu, Endija Rodika iz SAD i Davida Ferera iz Španije.

Protiv Rodika, 21-godišnji Đoković igrao je četiri meča uz polovičan učinak od dva poraza i dve pobede. Poslednji duel sa Rodikom Đoković je predao u četvrtfinalu ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije.

Sa Fererom je igrao osam puta, takođe uz polovičan učinak. Đoković je, ipak, sve duele sa Fererom, uključujući i finale turnira u Dubaiju prošlog meseca na kome je srpski teniser ove sezone osvojio jedinu ovogodišnju titulu, dobio na tvrdoj podlozi.

Ferer se za poraz u Dubaiju Đokoviću revanširao u duelu Dejvis kupa reprezentacija Španije i Srbije ranije ovog meseca, ali ga je na tvrdoj podlozi poslednji put pobedio 2007. godine.

Meč četvrtog kola sa Vavrinkom, koga je Đoković i prošle godine pobedio u Indijan Velsu, ali u četvrtfinalu, najbolji srpski teniser dobio je posle dva sata i 22 minuta igre.

Početak meča nije nagoveštavao takav razvoj, pošto je Đoković, treći nosilac turnira, brzo stigao do vođstva od 3:0 i u četvrtom gemu na servis Vavrinke vodio sa 40:15. Vavrinka se, međutim, spasio, a potom u petom gemu vratio brejk zaostatka.

Obojica tenisera su do kraja seta bili sigurni pri servisu, pa se ušlo u taj-brejk u kome je Đoković osvojio prva dva poena. Vavrinka je, ipak, vratio "mini-brejk" i prvi imao set loptu pri vođstvu od 6:5.

Đoković je, međutim, uspeo da preokrene rezultat i prvi taj-brejk dobije sa 9:7. Prvi brejk u drugom setu ostvario je Vavrinka u šestom gemu, a ubrzo je poveo i sa 5:2.

Đoković je u devetom gemu vratio brejk zaostatka, mada je Vavrinka u sledećem imao i set loptu, iako je srpski teniser prethodno vodio sa 40:15.

Brejkova, ipak, nije bilo, pa se ponovo ušlo u taj-brejk. Vavrinka je tada prvi stigao do "mini brejka" i poveo sa 3:1, ali je Đoković još jednom preokrenuo rezultat u svoju korist. Đoković je stigao do vođstva od 5:4 i imao dva servisa koja bi mu, da su mu donela i poene, donela i konačnu pobedu.

Kasnije je prvu set loptu imao i pri vođstvu od 6:5, ali je tada Vavrinka servirao. Drugu set loptu, međutim, Đoković je iskoristio pošto je taj-brejk dobio sa 8:6.

Pogledajte još