Joga pomaže obolelima od raka

NJUJORK - Više od 16 miliona Amerikanaca upražnjava neku vrstu joge, niz fizickih i mentalnih vežbi koje su "rođene" u Indiji pre više od tri hiljade godina. Pored toga, trećina Amerikanaca kroz alternativne tretmane, kao što je joga, pokušava da pronade način da ublaži svoje tegobe.

Poput drevnih istočnjačkih veština, akupunkture i masaže, i joga se često koristi za "lečenje uma i tela". Jedna bolnica u Njujorku od nedavno primenjuje specijalni program u okviru kojeg se joga koristi kao dodatna terapija za obolele od raka.

Bredu Rotšildu, 39-godišnjem pacijentu u Bolničkom centru "Bet Izrael" u Njujorku, ocu troje dece, otkriven je rak prošle godine.

Instruktor joge Šana Kun-Sige vodi Rotšilda kroz pilot program namenjen ublažavanju patnji pacijenata obolelih od raka. To nije lek, ali Šona se nada da može da ublaži bol i dovede do olakšanja.

"Jedna pacijentkinja je imala snažne bolove u predelu abdomena. Bila je očajna i stalno plakala, a u stvari bilo je potrebno samo okrenuti je na bok, staviti joj jastuke između kolena, osigurati da su joj ruke podignute i da joj glava ima dovoljan oslonac" - tvrdi Sige.

Uprava bolnice započela je "Karan – Bet Izrael projekat" sa budžetom od 850.000 dolara koje je poklonila Dona Karan, modna kreatorka i poklonik joge.

Doktor Vudson Merel nalazi se na čelu Odeljenja za integrativnu medicinu u bolnici "Bet Izrael".

"Štednja je ono zbog čega sam srećan zato što će to zaista doneti promenu, posebno u ovom vremenu globalne recesije kada niko ne troši novac ni na šta. I ako im to pokažete to na način da uvedete holisticku joga terapiju, to zaista može da poboljša ishod i sačuva novac", uveren je doktor Merel.

Pilot projekat je omogućio joga terapiju za 86 pacijenata, šest sati dnevno. Pored toga, odeljenje za onkologiju biće potpuno renovirano i pretvoreno u mnogo humanije okruženje.

Ukoliko se pokaže da je projekat uspešan, Merel najavljuje da postoje planovi da se joga terapija uvede i u drugim bolnicama širom Amerike.

(FoNet)
19. mart 2009.

Pogledajte još