BBC nahvalio Beograd! Evo šta kažu...

Dobrodošlicu u Beogradu malo pre 3 sata ujutru Martinu Bakliju, autoru teksta, “poželela je” zgrada železničke stanice iz 19. veka, a na samo stotinak metara dalje naišao je na ruševine koje su posledica NATO bombardovanja.

Nekada jedan od najmodernijih gradova u ovom delu sveta, Beograd je na dobrom putu da povrati staru slavu. Danas je to grad kafića, modernih butika, noćnog provoda i festivala.

"Nećemo lako zaboraviti letnji dan koji smo proveli na reci Savi. Vozili smo se do male vikendice naših prijatelja, koja se nalazi na obali šumovitog ostrva. Mali čamci usidreni na peščanoj plaži i leptiri koji lepršaju oko gajbe piva. U restoranu na splavu jeli smo pohovanu kečigu i pili vino. U blizini se nalazila ogromna amfora, savršeno očuvana i gotovo sigurno iz doba starog Rima. Konobar mi je rekao da su je nedavno izvukli iz reke. To je dokaz koliko je stara istorija Beograda, ponosna istorija vredna čuvanja, naročito ako može da pomogne da se zaboravi nelagodno sećanje na noviju prošlost", piše Bakli.

On govori i o svojoj poseti Kalemegdanu i istoriji grada koja je nesumnjivo bogata. Ipak, istorija ima i manje lepe trenutke kojih mlađi Srbi žele da se oslobode, kaže.

I na kraju reportaže - novi most na Savi, koji je "veličanstven, obeležje modernih gradova, potvrda odlučnosti Beograda da ponovo uđe u evropske tokove".

Pogledajte još