Ruska kros kantri skijašica suspendovana zbog dopinga

MOSKVA, 22. marta 2009. (Beta-Rojters) - Ruska kros-kantri skijašica Natalija Matvejeva suspendovana je zbog korišćenja nedozvoljene supstance EPO, preneli su mediji.

Novinska agencija Ol Sports prenela je da su rezultati Matvejeve, koja je prošlog meseca na Svetskom prvenstvu u kros-kantriju u Češkoj bila četvrta, bili pozitivni na zabranjenu supstancu EPO. Testiranje na doping obavljeno je u januaru pred takmičenje u Kanadi.

"To je najverovatnije greška jer znam da Natalija ne koristi zabranjena sredstva. Moramo da sačekamo dan ili dva na rezultate testova 'B' uzorka", rekla je trener suspendovane skijašice Tatjana Revina.

Skijaški savez Rusjije i Olimpijski komitet te zemlje nisu bili dostupni za komentar.

Nekoliko ruskih sportskih saveza je već nekoliko meseci pod istragom, jer su rezultati brojnih sportista pozitivni na doping sredstva.

Međunarodna biatlon federacija je prošlog meseca suspendovala Dmitrija Jarošenka, Ekaterinu Jurievu i Albinu Akatovu, pošto su njihovi rezultati bili pozitivni na EPO. Suspendovani sportisti su ili svetski ili olimpijski šampioni.

Prošle godine je pet najboljih ruskih reprezentativaca u brzom hodanju dobilo dvogodišnje suspenzije zbog korišćenja EPO, dok su sedam ostalih, uključjući i dvostruku svetsku šampionku na 1.500 metara Tatjanu Tomašovu, suspendovani zbog zloupotrebe uzoraka prilikom testova.

Pogledajte još