Gangnam Style - O čemu se radi u pesmi?

Malo ko, međutim, zna da je pesma zapravo osmišljena kao neka vrsta duhovite kritike južnokorejskih novokomponovanih bogataša, čije oličenje predstavlja Gangnam - elitna četvrt Seula.

Gangnam: U pitanju je deo Seula u kome živi oko jedan odsto stanovništva ovog grada, svakako najpoželjnija i najskuplja adresa u Južnoj Koreji (prosečni stan košta oko 716.000 dolara) i istovremeno je meta zavisti i podsmeha Korejaca.

Do nedavno, ovaj kraj veličine pola Menhetna, čije ime doslovno znači “južno od reke”, bio je naselje zapuštenih kućica, okruženih poljoprivrednim zemljištem i kanalima za navodnjavanje.

Vreme privrednog uspona sedamdesetih godina donelo je i talas novih bogataša koji su počeli da naseljavaju baš ovaj kraj. Cene zemljišta i stanova vrtoglavo su porasle, a u četvrti su počeli da niču i elitni butici, klinike za plastičnu hirurgiju i vrhunske škole, na čemu im siromašniji sugrađani možda najviše zavide.

Stanovnici Gangnama u principu važe za egoistične i proste skorojeviće koji se nisu uzdigli zahvaljujući vrednom radu i žrtvovanju, već su naprosto iskoristili srećan slučaj i povoljne okolnosti. I spot jaše na talasu tako uvreženog mišljenja i svojevrsno je ismevanje stila žitelja četvrti Gangnam.

Koliko je spot postao planetarno popularan svedoči i ova njegova beogradska verzija: Beograđani na Trgu zaplesali Gangnam Style

Pogledajte još