Konferencija Sport za razvoj ističe značaj sporta

BEOGRAD, 24. marta 2009. (Beta) - Učesnici konferencije "Sport za razvoj" pozvali su decu i mlade da se uključe u sportske aktivnosti jer sport promoviše pozitivne vrednosti.

Konferencija "Sport za razvoj" održava se danas u Beogradskoj areni u organizaciji Britanskog saveta i Unicefa, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i Ministarstva za omladinu i sport. Cilj konferencije je da se promovišu vrednosti sporta prvenstveno deci i mladima, ali i prezentacija ideja o najvažnijim sportskim temama.

Direktor Britanskog saveta u Srbiji Endru Glas rekao je da sport doprinosi zajedništvu i povezivanju ljudi, ali da se loše stvari, kao što su nasilje na terenu, korupcija i netolerancija moraju iskoreniti.

"Za sport ne postoje granice, pored promovisanja zdravog života i velikog udela u obrazovanju, sport doprinosi povezivanju ljudi. Međutim, pored pozitivnih stvari postoje i one loše, kao što su netolerancija, korupcija, nasilje na terenu i van njega i to moramo da promenimo", rekao je Glas.

Zamenica direktorke kancelarije Unicefa Marija Luiza Fornara istakla je da su osnovna prava dece pravo na igru i bavljenje sportom. Dodala je da ta organizacija dobro sarađuje sa mnogobrojnim svetskim vladama, ali i klubovima kao što su Barselona i Mančester junajted.

"Cilj je da se deca i njihovi roditelji obrazuju o koristima sporta jer to nije samo pitanje fizičke aktivnosti već i zdravlja. Ambasadori Unicefa proslavljeni košarkaški reprezentativac Aleksandar Đorđević i teniserka Ana Ivanović su uzori mladima. Oni motivišu decu da se bave sportom", rekla je Fornara.

Član gradske vlade Goran Kreclović rekao je da je zadovoljan što je Unicefov projekat "Škola bez nasilja" pojačao aktivnosti u Beogradu i istakao značaj održavanja ove konferencije u srpskoj prestonici.

Na konferenciji će svoje programe izložiti predstavnici Beogradskog maratona, Univerzijade Beograd, kao i predstavnik fondacije Mančester junajteda Džilijan Mičel.

Takođe, biće reči i o nasilju u sportu, kao i o ulozi sporta u obrazovanju i uključivanju sporta u društvo.

Pogledajte još