Jer osamdesete su bile godine... (Domaća lista)

Jer osamdesete su bile godine...kako kaže Daleka obala:

Posle uvoda, zvanično počinjemo pesmom koja, ma koliko uzak ili širok izbor bio, prosto – mora da bude tu, i to na prvom mestu. „Pogledaj dom svoj, anđele“ Riblje čorbe je proglašavana, ne samo za pesmu decenije, već i za najbolju u istoriji ex-yu roka. Da se podsetimo kako „Anđeo“ zvuči u, mnogima, omiljenoj varijanti, sa horom i orkestrom:

Osamdesete su zlatne bile i za najboljeg Čorbinog đaka, Bajagu. Šta izdvojiti iz njegovog tadašnjeg opusa koji mu i dan danas čini okosnicu koncertnog repertoara ? Đavolski težak posao. Ovo, možda, nije najbolje, ali je predstavljalo zaokret u njegovom zvuku te 1988, prilično je odjeknulo i na svakom se koraku pevalo:

Evo još jedne što predstavlja zgodnu konekciju sa listom koju smo vam već predložili. Goran Bregović je 1984. uradio možda i najpoznatiju „samoreciklažu“ – stari hit koji je napisao za Biseru Veletanlić, „Šta ću, nano, dragi mi je ljut“, pretvorio je u Bijelo dugme megahit:

Riblja čorba, Bajaga i instruktori, Bijelo dugme... Sve sami giganti, međutim, dobro znane stvari su radili i neki „one hit wonder“ bendovi, a možda je najupečatljiviji primer ovaj:

Da se vratimo mi, ipak, onima koji su davno ušli u udžbenike rokenrola na ovim prostorima. Kratko i jasno – EKV, Krug.

„Džonijevci“, znamo – nije vas malo, Azra je, takođe, neizbežna:

Oni su se devedesetih pocepali na sarajevsko-zagrebačku i beogradsku frakciju, ali su, u osamdesetima, bili jedno i jedinstveno – Zabranjeno pušenje. Godina '84, debi album „Das Ist Walter“ i – Zenica bluuuuuuuuuuuuz!

YU grupa je bend sa najdužim vekom trajanja na ex-yu prostorima, postoje još od 1970, a iz serije njihovih hitova u drugoj polovini slavne decenije kojom se bavimo, izdvojili smo ovaj:

Tek nešto mlađi po stažu je Parni valjak. Šta su tek Aki, Hus i ekipa sve uradili osamdesetih - i onda treba izdvojiti jednu pesmu... Neka bude ova:

Završićemo, takođe, lagano, sećanjem na velikog Nešu Leptira i jedan od PIL bisera:

Jasno je k'o dan da bi ova lista mogla maratonska bude, pa makar je sastavili samo od bendova koje smo pomenuli - a gde su još Kazalište, Psihomodo, Galija, Đavoli, Jabuka, Plavci, Piloti, Leb i Sol, Škripac, Generacija 5, Oktobar... Maratonski bi i samo spisak mogao biti, a kamoli lista njihovih hitova iz osamdesetih. Možda tek sada, zapravo, vidimo da su one, zaista, bile zlatne.

Pogledajte još