Sanjajmo u oktobru, u Beogradu...

Oktobar je u svakom slučaju neka varijanta novog početka za studente, same Beograđane posle letnjih odmora i septemarskih odmora od letnjih odmora, kao i za sve one koji su sa Beogradom na „ti“.

A povodom studentskih početaka na bilo kojoj godini studija, evo i odlomka iz obraćanja književnika-nobelovca Anatola Fransa pariskim studentima neke davne 1910. godine. Njegove reči upućene studentima izgovorene su na otvaranju Kuće studenata u glavnom gradu Francuske, a godinu dana kasnije ovaj govor slavnog pisca preneo je i Srpski književni glasnik.

»Sanjajte! Bez sna život više nema smisla i ne nudi više zanimljivosti. Tako je korisno i lepo biti sanjalica, naročito ako čovek ume da dogradi svoje snove i da im naučnu strukturu. Sanjajte i, oh, ne budite suviše razumni! Ne budite mudrica. Mudrovanje je najniža vrlina. Sanjajte i ne plašite se da ćete graditi kule u vazduhu, da će vas smatrati utopistima... Utopist! To je uobičajena uvredljiva reč koju ograničeni duhovi bacaju velikim duhovima i kojom se gone gospodari misli – oni koji svojom maštom dostižu neslućene visine!«

Pozdrav za sve vas, a posebno za studente, nove i stare,

Dača Kocijan

Pogledajte još