Roštilj, rakija i karikature za srećnog hrvatskog kralja geekova

Nekoliko hrvatskih kompanija hrabro grabi napred u borbi za svoj deo kolača na tržištu i pritom zapošljavaju i novu radnu snagu. Kako bi privukli radnike i od njih kasnije dobijali kvalitetne ideje, osiguravaju im udobnu radnu atmosferu - uz roštilj, strip, pikado...

U osječkom InChoou, uz radno mesto, u "paketu" se dobije i besplatna ilustracija svog lika u stripu. Nesvakidašnja je to ponuda, a karikature obično završe na poleđinama vizit-karti novih programera. Tako se direktor našao u svetu stripa hobotnica, a zaposleni su postali teniseri, indijski gurui...

"Imamo programera koji u slobodno vreme crta ilustracije, pa se dosetio da svakom izradi njegov lik u stripu", opisuje Aron Stanić iz kompanije specijalizovane za trgovinu na Internetu. Potraga za zaposlenima kod njih upravo traje. Kako stoji u oglasu, najviše su traženi "kraljevi među geekovima, majstori svog zanata, junaci koji gledaju Internet Exploreru u oči..." Najbolji kadar pritom žele privući i stripom.

InChoo je nastao pre četiri godine, kada je kompanija imala samo jednog radnika, dok se sada ekipa proširila na njih 25.

Ne traže samo oni nove snage, zapošljava još i osječki Farmeron koji je razvio web aplikaciju za upravljanje različitim poljoprivrednim operacijama. Kompanija ima pet zaposlenih, a traga za još barem toliko. Sve njih petkom, nakon naporne sedmice, očekuju pivo i rakija.

"Znanje i iskustvo kod nas je presudno, pa pokušavamo da ih privučemo, a nudimo ono čime ćemo kod ljudi postići veću kreativnost", kaže Željko Riha iz Farmerona gde ideje niču i uz pikado i partiju stonog fudbala.

Miris roštilja za deset radnika često se širi kancelarijama Abbe, kompanije koja proizvodi bankarske i poslovne aplikacije. U njihovom dvorištu košarka se igra svakodnevno, piše "Večernji list".

Eduard Rupčić napominje kako koriste i fotelju za masažu kako bi se opustili, a kako je sedište kompanije u baranjskom Bilju na posao iz Osijeka ponekad idu biciklima. To im je, dodaje, poput team buildinga. "Sve za bolju ideju", kaže.

Izvor: Danas.hr

Pogledajte još