CAS smanjio kaznu Steviću na dve godine suspenzije

BEOGRAD, 25. marta 2009. (Beta) - Sud za arbitražu u sportu u Lozani(CAS) prihvatio je žalbu srpskog bicikliste Ivana Stevića i kaznu Italijanskog olimpijskog komiteta (CONI) o doživotnoj zabrani takmičenja u Italiji preinačio na dvogodišnju suspenziju za učešće na trkama na Apeninskom poluostrvu.

CAS je posle ročišta u Milanu 26. februara odlučio da prihvati Stevićeve navode, tako da je od optužbi za posedovanje, korišćenje i distribuciju nedozvoljenih sredstava, ali i za posetu italijanskom lekaru Santučoneu, koji je bio organizator mreže "Oil for drags", ostala samo optužba za posedovanje doping sredstava sa namerom da ih koristi.

Stević je istakao da je prihvatio nagodbu, jer bi, prema njegovim rečima, proces dokazivanja istine bio dugotrajan.

"Na ročištu sam prihvatio deo njegovih optužbi, jer je policija snimila moju jedinu posetu Santučoneu u aprilu 2004. Nikada nisam koristio njegove programe jer su oni bili namenjeni takmičarima koji su članovi mnogo većih klubova. Prihvatio sam nagodbu jer bi dokazivanje pravde bio dugotrajan proces", rekao je Stević.

Srpski biciklista je dodao i da je prihvatio optužbu da su preparati nađeni u frižideru u sobi hotela koju je delio sa trojicom vozača njegovi.

Stević je istakao i da je za CONI ovakva presuda prihvatljiva.

CONI je 17. septembra prošle godine kaznio Stevića doživotnom suspenzijom za trke u Italiji, jer su u raciji u maju 2004. u hotelskoj sobi pronađene nedozvoljene supstance. Stević je u vreme racije učestvovao na trci u Peskari.

Početkom 2005. godine on je prešao u ekipu Aerospejs iz SAD i više se nije vraćao u Italiju, a prema njegovim rečima, nikada nije obavešten o pretresu i ročištima koje je organizovao CONI.

Pogledajte još