EHF proširio istragu o nameštanju utakmica u Evropi

FRANKFURT, 25. marta 2009. (Beta-AP) - Evropska rukometna federacija (EHF) prosiširila je istragu o navodnom nameštanju utakmica u kontinentalnim evropskim takmičenjima prethodnih godina.

Kako je saopštio EHF, na osnovu izveštaja i izjava ukupno 276 sudija i 124 delegata, odlučeno je da se istraga proširi sa dve na šest utakmica, ali se ne navodi koji su mečevi u pitanju.

"Posle pažljive analize svih dostavljenih dokumenata, možemo da potvrdimo da je ukupno šest sudijskih parova prijavilo pokušaje podmićivanja u periodu od proteklih nekoliko godina", navodi se u saopštenju EHF-a.

Istraga EHF-a počela je prošle nedelje zbog sumnji za nameštenje utakmica finala Kupa pobednika kupova 2006. između ruskog tima Čehovski medvedi i španskog Valjadolida. Ekipa iz Rusije slavila je u ukupnom rezultatu s jednim golom razlike.

Nemačke sudije Frank Leme i Bernd Ulrih, koji su delili pravdu u finalu KPK-a 2006, potvrdili su da je tada u njihovom prtljagu na moskovskom aerodromu policija pronašla 50.000 dolara.

Njih dvojica su, nakon priznanja, suspendovani, ali su demantovali da su počinili krivično delo. I Leme i Ulrih izjavili su da ne znaju kako je torba sa novcem završila kod njih i saopštili da "neko pokušava da im namesti ceo slučaj".

Nemački arbitri objasnili su i da nisu želeli da prijave ceo slučaj, "jer im niko ne bi verovao".

Prošle nedelje mediji u Nemačkoj objavili su i da je jedan od najvećih evropskih klubova, Kil, takođe nameštao utakmice. Predstavnici Kila demantovali su te tvrdnje, ali je lokalni javni tužilac najavio pokretanje istrage.

Pokretanje istrage najavili su i predstavnici Svetske rukometne federacije (IHF).

Pogledajte još