Domaće devedesete - na dva načina (LISTA)

Bacamo pogled na obe strane jer - devedesetih jeste procvetao pop/dance/turbo hibrid, ali je i gitarska, rok scena itekako pokazala zube.

Za početak, idemo u komšiluk. Oni koji pamte prvu polovinu te decenije, znaju da je dance-maniju pokrenulo upravo ovo:

Vanna je, kasnije, napustila E.T, okrenula se ozbiljnijem, laganijem, repertoaru, međutim, "Tek je 12 sati", ostaće, zasigurno, upisan kao najveći hit koji je ikad otpevala, a mi se vraćamo u naše dvorište. Crtali su, tih godina, političari razne granice, ali ih je Đole Đogani, zajedno sa svojom Sladžom koja "džuska i kad ima", u kompletu zavrn'o i zapalio pravo na Mars. Svi smo pozeleneli.

Negde u to vreme, Tapirima su se pridružile Goca i Ivana, hemijska reakcija je dovela do TAP 011 jedinjenja koje je eksplodiralo uz - "Bundu".

Mnogi su školarci ovo voleli, pa, posle hemije, evo malo i matematike. Srđan + Ana/Aleksandra=Moby Dick, znalo je tih godina svako dete iako pesme i nisu detinjaste bile, već baš u duhu vremena.

Kako možemo na drugu stranu devedesetih da pređemo, a da se ne podsetimo najčuvenije dance balade tog vremena ? Potoke suza je, uz "Oči boje duge" izazivao krhki Igor Todorović alias Dr Iggy, fudbalski znalac sa Banovog brda. Doduše, utisak je da bi ovakav naslov, u svetlu aktuelnih dešavanja, danas bio malo drugačije protumačen...

Okolnosti u kojima se tada živelo su, međutim, regrutovale i veliki broj gitarskih bendova koji su, itekako, imali šta da vrisnu u mikrofon. Već je 20 godina od čuvenog skandala Direktora na zaječarskoj Gitarijadi, pa ogledalo okrećemo na drugu stranu uz jedinstvenog Drakulu i njegovu pivsku bandu:

Dža ili bu su, posle duge pauze, pre nekoliko dana objavili povratnički singl "VIP", a devedesetih su, između ostalog, poručivali "Živeo Staljin i svetska revolucija", "Ustani i kreni", kao i ovo:

No, da se vratimo kombinaciji oštrine i vedrine - za to su majstori bili (i ostali), Atheist Rap. Sijaset je hitova na njihova prva tri albuma - jedan je, ipak, "za dim" ispred:

Beer Fest 2011, Exit, Warriors Dance Festival... Mnogo je dokaza da publika masovno podržava povratak na scenu šabačkih Goblina koji su, svojevremeno, poigravši se sa Videosex pop hitićem, dali nedvosmislen odgovor na pitanje da li obrada može da bude bolja od originala:

"Rezultat" će na 5:5 izjednačiti još jedan bend iz unutrašnjosti koja je, tih godina, držala srpski rokenrol. Bjesovi iz Gornjeg Milanovca kažu - možeš me zvati kako god hoćeš, jer ja nisam ime.

Listu obično zaključimo rečima "Mi smo vam ovo predložili, sami nastavite niz" i sličnim, međutim, niz se, ovoga puta, može kretati u dva, sasvim različita pravca, a, opet, ni mešavina ne bi čudila jer - ipak su to bile devedesete:

Pogledajte još