Novi poraz Partizana u Moskvi

BEOGRAD, 26. marta 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Košarkaši Partizana izgubili su u Moskvi od CSKA 77:50 (21:6, 22:16, 18:12, 16:16) u drugoj utakmici četvrtfinala Evrolige.

Partizan sada gubi sa 2:0 u pobedama, a treći meč u seriji koja se igra na tri pobede na programu je 31. marta u beogradskoj Areni.

Najefikasniji u Partizanu bio je Stefan Lazme sa 15 poena i on je bio jedini igrač sa dvocifrenim brojem poena u beogradskom timu. Šampion Srbije imao je 15 skokova manje od evropskog prvaka.

Šampiona Rusije i Evrope predvodio je Erazem Lorbek sa 21 poenom.

Jedan od najboljih igrača Partizana ove sezone, Novica Veličković, završio je utakmicu samo sa tri poena, koje je postigao u poslednja dva minuta meča.

"Crno-beli" su pre dva dana postigli samo tri poena u prvoj četvrtini, a večeras šest. Partizan je pravio mnogo grešaka, promašio je tri penala i nepotrebno gubio lopte u tom periodu.

CSKA je popravio šut u odnosu na prvi meč i brzo je napravio razliku, pošto je prvu deonicu dobio sa 21:6.

Moskovljani su u drugoj četvrtini poveli sa 30:8, kada je Partizan napravio mini-seriju od 8:0 i došao na 30:16, ali je tada dosuđena tehnička greška treneru Partizana Dušku Vujoševiću, što je zaustavilo povratak beogradskog tima.

Ruski šampion je prvo poluvreme završio sa velikom prednošću od 21 poena razlike, 43:22.

CSKA je svaku nadu gostima konačno je ubio u prvih pet i po minuta treće četvrtine, u kojima je postigao 10 poena, a rivalu nije dozvolio nijedan i poveo sa 53:22. Najveća razlika ruske ekipa bila je pri rezultatu 61:28.

Partizan je do kraja u dva navrata uspeo da smanji razliku na manje od 20 poena, ali ne i da zapreti velikom rivalu. 
(old_image)
Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević izjavio je da snosi najveću odgovornost za poraz od CSKA u Moskvi u četvrtfinalu Evrolige, ali je bio jako ljut na sudije, koje je optužio da su htele da njegovom timu oduzmu motiv da pobede u trećoj utakmici u seriji.

"Mogli smo bolje da igramo, a uvek postoji pitanje kada se ne igra dobro, u kolikoj meri je ta loša igra izazvana kriterijumom i načinom suđenja, a koliko je to nešto što je došlo samo po sebi. Ima sigurno odgovornosti i do mene i do igrača, najviše do mene, što se nije igralo bolje", rekao je Vujošević posle poraza od 77:50, kojim je CSKA poveo sa 2:0 u seriji koja se igra na tri pobede.

"Van toga, međutim, način kako su ljudi u uniformama sudili dve utakmice, stvarno je nešto što potpada pod prizore beščašća u sportu, gde bi to trebalo da bude potpuno izostavljeno", ocenio je trener beogradskih "crno-belih".

On je rekao da su sudije danas sudile "s namerom ne da pomognu ekipi CSKA da dobije, za čim nisu imali potrebu, već su hteli da oduzmu svaku neizvesnost utakmici".

Vujošević je rekao da su ga neke situacije navele da pomisli da je "možda postojao dogovor" da Partizan ubedljivo izgubi.

"Onaj aut sviran na 30 razlike, pa posle izmišljena i vraćena lopta domaćinu, govori da je možda postojao i neki dogovor da bude i više od 30 poena razlike, jer je ta rezultatska prednost, pa i veća, trebalo da od igrača Partizana napravi ljude koji nemaju motiv, nemaju čast, i da leševi čekaju CSKA na susretu u Beogradu", rekao je trener šampiona Srbije.

"Oko toga su se prevarili. Ne verujem da će doći bezbrižni u Beograd. Koliko nisam bio optimista pred odlazak u Moskvu, znam kako stoji situacija na domaćem terenu pred punom Arenom. Zato ne verujem da će smeti ni blizu da ovako brutalno da nas sprečavaju da igramo. Spremamo se i mislimo na sledeću utakmicu", rekao je Vujošević.

Bek Partizana Uroš Tripković rekao je da će se ekipa potruditi da se odigraju dve utakmice u Beogradu.

"Opet smo loše smo počeli utakmicu, nismo bili na nivou na kom znamo da igramo. Mislim da možemo mnogo bolje. Iako je 2:0 za njih, sigurno se nećemo predati, već ćemo ih spremni sačekati u Beogradu, da probamo da odigramo dve utakmice pred našim navijačima", rekao je Tripković.

(old_image)Trener CSKA Etore Mesina bio je zadovoljan igrom svog tima i boljim napadom nego u prvom meču.

"Odigrali smo dobru i čvrstu utakmicu od prvog minuta. Važno je što smo uspeli da ostanemo koncentrisani u odbrani i u isto vreme popravimo napad. Ova pobeda, međutim, znači samo da ćemo moguću odlučujuću utakmicu igrati na domaćem terenu", rekao je Mesina.

CSKA Moscow – Partizan 77:50 (21:6, 22:16, 18:12, 16:16)

CSKA Moskow: Zizis 10, Smodis 7, Siskauskas 11, Holden, Lorbek 21, Vorontsevich, Langdon 5, Shved, Kaun, Khryapa , Planinić 5, Morris 11.

Partizan: Tepić 7, Milošević 2, Rašić, Tripković 6, Veličković 3, Lasme 15, Aleksić, Vitkovac 3, Božić, Rakočević 6, Vesely 3, Vraneš 5

Rezultati mečeva četvrtfinalnih serija:

CSKA - Partizan 77:50, ukupno 2:0
(Lorbek 21p, 7sk - Lazme 15p, 5sk)

Panatinaikos - Montepaski 79:84, ukupno 1:1
(Batist 16p, Nikola Peković 13p - Mekintajer 24p, 4as, Rimantas Kaukenas 22p)

Olimpijakos - Real Madrid 79:73, ukupan rezultat 2:0
(Grir 21p, Erceg 1sk za 1min- Rejes 23p, 9sk, Luis Bulok 22p )

Barselona - Taukeramika 85:62, ukupno 1:1
(Iljasova 16p, 10sk - Rakočević 18p za 29min, šut za dva 2/8, za trojku 3/8)

Treće utakmice u četvrtfinalnim serijama igraju se u utorak 31. marta, a timovi koji izbore u ovoj seriji tri pobede plasiraće se na završni turnir "fajnal for" u Berlinu.

Pogledajte još