Marina Abramović: Samo dva momenta su kad ne mislimo u životu

Kratko ali efektno gostovanje Marine Abramović kod voditelja koga mnogi osporavaju ostavilo je utisak na sve koji su gledali. Moramo priznati da se voditelj odlično snašao i na svako pitanje poznate umetnice imao je spreman odgovor. Čak se i u performansu za kraj - Gledanja u oči, bez treptanja -  nije dao zbuniti, odnosno trepnuti. 
"Samo dva momenta kad ne mislimo su trenuci kad kinemo i kad doživljavamo orgazam
"

Kada je bila devojčica želela je da polomi nos da bi ličila na Brižit Bardo, ali je majka u tome sprečila. Od roditelja je naučila da se žrtvuje za ideju. "Ti nisi važan, važna je tvoja ideja"

Htela sam da pokažem da publika ima odgovornost: Performans1976. godine- " Ostavila sam žilete, pištolj, metak i cedulju na kojoj je pisalo da publika može da radi sa mnom šta god poželi . Mogu da me ubiju, ako žele. Publika me sekla, pila krv, uzimali su i pištolj . Ja sam 6 sati sedela nepomična. Kada sam ustala svi su pobegli. Nisu hteli da se susretnu sa mnom kao sa čovekom. Kada sam se nakon toga pogledala u ogledalo imala sam pramen bele kose ."

Marina je dobila nagradu „Braća Karić“ u oblasti umetnosti i povelju počasnog profesora, koju joj je uručila Danica Karić. Istakla je da nagradu ne bi ni prihvatila da je državna.

Pogledajte još