Gran pri Salona arhitekture za projekat hotel Taunhaus 27

BEOGRAD, 27. marta 2009. (Beta) - Gran pri 31. Salona arhitekture u Beogradu dobili su Biljana Cvejić i Milan Dimitrijević za projekat beogradskog hotela "Taunhaus 27" (Townhouse 27).

Žiri Salona arhitekture, koji je otvoren u četvrtak uveče u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu, u obrazloženju je naveo da je nagrađeni projekat "u funkcionalnom i oblikovnom smislu na inovativan, skladan i stilski transponovan način remodelovao postojeći objekat, doprinoseći vizuelnom identitetu gradskog jezgra".

"Autori su jasno stavili do znanja da je reč o dogradnji, ali su nedvosmisleno postavili i liniju između starog i novog, odnosno uspostavili autentičan dijalog s nasleđenim arhitektonskim slojem međuratnog perioda", naveo je žiri kojim je predsedavao Bratislav Gaković iz Velike Britanije.

Priznanja u kategoriji arhitekture dodeljena su Jovanu Sariću i Ružici Sarić za stambeno-poslovni objekat u zoni Rozino 2 u Budvi, Goranu Vojvodiću i koautorima za upravnu zgradu "Porše" u Beogradu i Slobodanu Danku Selinkiću za arhitekturu postavke 49. Oktobarskog salona u Muzeju "25. maj".

Pogledajte još