Slučaj Dade Vujasinović na "Kratkom metru"

Na ovogodišnjem 56. beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u okviru specijalnih projekcija biće prikazan film koji se bavi slučajem Dade Vujasinović. Reč je o filmu "Sister", autora Nenada Krasavca.

Ovaj film govori o nerazrešenim i sumnjivim okolnostima u vezi s tragičnom smrću beogradske novinarke Dade Vujasinović. Svoje autorske tekstove objavljivala je u magazinu "Duga". Ratne događaje u Jugoslaviji pratila je od samog početka. Od prvih mitinga u Bosni i Krajini '90-'91, preko ratišta u Slavoniji, do početka rata u Sarajevu kada je odlučila da više ne ide na ratišta, jer kako je sama rekla "ne mogu da pišem o tome kako se ruši jedan grad i ubijaju deca".

Posle odluke da više ne ide na ratišta, u periodu od kraja 1992. godine do početka 1994. godine, pisala je o političkoj sceni Srbije.

Dada nije verovala da postoje nedodirljivi. Smatrala je da patriotizam ne podrazumeva prećutkivanje grešaka i zabluda. Upravo zbog toga je postala meta napada onih kojima se nije dopadao njen način razmišljanja i sposobnost da ga artikulisano izrazi: pretnje je dobijala u pismima i telefonskim pozivima.

Dada je pronađena mrtva u porodičnom stanu 8. aprila 1994. godine. Do danas njena smrt nije razjašnjena. Zvanična verzija je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške. Mnogi su od početka sumnjali u istinitost ove tvrdnje. Ipak u Srbiji ni 15 godina posle njene smrti ne postoje zvanični rezultati istrage koja je obnavljana nekoliko puta.

Roditelji Dade Vujasinović su u maju 1998. godine dobili saglasnost istražnog sudije za snimanje rekonstrukcije njene smrti. Tražeći snimatelja koji bi to za njih uradio, Vujasinovići su, preko Dadine sestre Aleksandre Vujasinović, došli u kontakt sa Nenadom Krasavcem, koji se takođe bavio slučajem nastradale novinarke i pripremao svoj film "Sister" o ovoj temi. 

Film "Sister" biće prikazan u okviru specijalnih projekcija u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u sredu, 1. aprila, sa početkom u 21h.

Pogledajte još