Stop hrani i piću u centru Rima!

Od decembra ove godine na stepenicama Španskog trga, ispred fontane Bernini, na trgu Navona i duž Via dei Fori Imperiali, odnosno u samom istorijskom centru Rima gde se nalaze najveći biseri arhitekture, biće zabranjeno konzumiranje hrane i pića.

Po ovoj odredbi rimskog gradonačelnika koju Italijani šaljivo nazivaju "antizemička odredba", kazna za ovaj prekršaj biće 500 evra.

Tako, od decembra, brojni turisti koji tokom cele godine obilaze "večni grad" moćiće da zaborave uživanje u sladoledu na ogradi oko Panteona.

Kako smatra politikolog Georg Gabrieljan, "ovakav zakon je rezultat kulture zapadne Evrope" i dodaje da je "lični prostor rezultat 300-godišnjeg rada na čoveku i zakonodavstvu".

- Čovek može da izrazi slobodu svog postojanja, ali na način koji ne ometa suseda. Zato ljudi koji su došli u centar grada da uživaju u arhitekturi, mogu da budu uvređeni gledajući druge kako jedu. To smanjuje zadovoljstvo putovanja - ovjašnjava Gabrieljan suštinu ove nove odredbe, a prenose svetski mediji.

Međutim, nije Rim jedini "zakonodavno kreativni" grad Evrope. Na primer, Švajcarcima je zabranjeno da bučno puštaju vodu u toaletu u svom stanu posle deset sati uveče, dok Britanci ne smeju da preminu u parlamentu (?!) i da se ljube na železničkim stanicama.

U Italiji, u gradu Tropeja, na primer, debelim i ružnim ženama je zabranjeno da se skinu na plaži, već to smeju samo da čine zgodne, lepe i mlade žene dostojne skidanja.

Ni Amerikanci ne zaostaju po apsurdnim zakonima. U Kaliforniji je zabranjen "javni polni snošaj životinja na manje od 500 metara od bilo koje ustanove", a u Alabami je zabranjeno voziti kola vezanih očiju. Dok u Vermontu udate žene moraju da imaju pisanu saglasnost muža za, verovali ili ne, zubne proteze.

Da li znate neki apsurdni domaći zakon?

Pogledajte još