Jura Stublić

Poslednjih godina Jura Stublić češće dođe u Beograd nego kući na ručak. A poslednji put je pesmu napisao kada su rođene bebe čije majke i očevi se već uveliko upoznaju na roditeljskim sastancima. Ipak, moć stare slave je čudo – Jura je sa skoro tinejdž postavom Filma napunio Dom omladine.

U takvoj situaciji dovoljno je nekoliko poznatih tonova da atmosfera uzavri, desilo se to i ovoga puta kad je krenula uvodna “Sjećam se prvog poljupca”. Međutim, urušavanje sopstvenog ugleda Stublić potvrđuje iz koncerta u koncert, a da pritom ne pokazuje želju da se sa malo više poštovanja odnosi prema publici.

“Uspeo” je da uštedi svoj glas više nego Tifa na koncertima poslednjih godina. Oni koji su slušali uživo nekad slavnog pevača “Dugmića”, “Jagoda” i “Vatrenog poljupca” znaju da ga nije lako u tom segmentu “nadmašiti” - setite se samo Hipodroma. Davao je Stublić mikrofon publici još od prve pesme, često u potpuno nelogičnim delovima - pritom sve to zvuči vrlo nesinhronizovano, jer se zbog zanatske svirke momaka koji ga prate ne čuje tada ni publika.

Nizale su se dobro poznate pesme, neprolazna je ljubav prema novotalasnim i “postnovotalasnim” hitovima “Zajedno”, “Pjevajmo do zore”, “Srce na cesti” i prema nadahnutom, inspirativnom Juri ondašnjem, a on danas je njegova bleda kopija, Jura sadašnji, podsetio da “bez obzira na to što kritičari govore, nepobitno je da mi uvek sviramo iz dva dela”. Najavljena pauza od 15 potrajala je 25, za Juru i svih 30 minuta, jer je, već po običaju, pred “poluvreme” ostavio bend da odsvira “Čikago”. Mnogo lepši utisak je ostavila posveta Dinu Dvorniku uz “Idemo kroz život”, na koju se nadovezala pesma koja, kako Stublić reče, “govori o ljudima radi kojih nema Dine” – “Trgovci srećom”.

Jurina priča između numera bila je... pa, procenite sami - nekoliko puta je ponovio: “Mogli bi da zasviramo jednu pjesmu !?”. Obrada filmskog hita “Na morskome plavom žalu”, uz Jurino uvijanje kukovima i dosta vulgarnih reči, izgledala je prilično neukusno.

Potrudio se Jura da se repertoar, bar koliko toliko izmeni u odnosu na prethodne koncerte, to mu se mora priznati. Međutim, suštinu problema – ili nije uvideo, ili ga ne zanima.

U doba njegovog kreativnog zamaha i najveće popularnosti slavu su sticali i Neno Belan, Vlada Divljan, Partibrejkers. Svi ovi velikani su nedavno nastupili u istom prostoru. A svako poređenje toga šta oni sada nude i šta nudi Stublić sa svojim juniorskim pogonom izgleda kao nebo i zemlja.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još