Skok Feliksa Baumgartnera odložen zbog vetra

Ovaj let se sprema godinama, a večeras u 19:30 Feliks je poručio: „Vezao sam se u kapsuli, spreman sam za poletanje". Balon je bio spreman još u 18:00 sati, novinari u svim TV stanicama, kao i gledaoci ispred malih ekrana širom zemljine kugle...Sve je bilo spremno ali ne i dan bez vetra.

Iako je upravo za poletanje, odnosno - sletanje izabran Meksiko, zbog najmanje vetrova u godini, danas očito nije bio taj dan.

(old_image)

Padobranac i ekstremni sportista iz Austrije Feliks Baumgartner u blizini Rozvela u Novom Meksiku pokušava da izvede skok sa visine od 36,5 kilometara, što bi bio najviši i najbrži slobodni pad u istoriji.

Skok je bio zakazan za 15 časova po našem vremenu, ali je pomeren za 19.30 zbog atmosferskih uslova. Međutim, ni u novom terminu vetar nije imao milosti, pa je poduhvat obustavljen. Feliks je napustio kapsulu vidno razočaran, jer je ovaj poduhvat zajedno sa ekipom od oko 200 ljudi pripremao poslednjih pet godina. Planira da sutra pokuša ponovo.

Baumgartner je trebalo da uzleti do stratosfere uz pomoć balona sa helijumom. Njegova želja je bila da postane prvi padobranac koji će probiti zvučni zid.

CILJ:
Osim obaranja rekroda, ovim projektom je planirano da se dođe do važnih informacija koje bi naučnicima pomogle da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama.

Među mnogim opasnostima koje su očekivale Feliksa je i mogućnost da se njegovo specijalno odelo pocepa pri skoku iz kapsule, što bi ga izložilo temperaturi od minus 70 stepeni i izazvalo stvaranje potencijalno smrtonosnih mehura u njegovim telesnim tečnostima, poznatih pod nazivom „ključala krv".

Više sreće i to od početka do kraja, Feliksu želimu sutra.

U međuvremenu pogledaj fotogaleriju!

Pogledajte još